UZBUNA NA BORLINU

Zbog zapuštenog vodovoda mještani zabrinuti za zdravlje

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Zbog zapuštenog vodovoda mještani zabrinuti za zdravlje
09.03.2010.
u 17:29
U vodocrpilište se slijevaju potoci fekalnih voda iz neuređenih septičkih jama Borlina i Jelse, a mjerodavne službe ne reagiraju na sve brojnije nepravilnosti
Pogledaj originalni članak

Vodocrpilište Borlin oduvijek je bilo poznato po tome što ima jednu od najkvalitetnijih pitkih voda u Hrvatskoj, korištenu i u proizvodnji Karlovačkog piva, koje je bilo kvalitetno baš zbog borlinske vode.

Danas je vodovod zapušten, a u vodocrpilište se slijevaju potoci fekalnih voda iz neuređenih septičkih jama Borlina i Jelse, jer kanalizacija i odvodnja ne postoje, pa se fekalne vode slijevaju uz magistralnu cestu Karlovac-Jurovski Brod u vodozaštitno područje – piše u dopisu stanovnika Borlina, koji su nam se obratili u potrazi za rješenjem problema. Zabrinuti su za kvalitetu pitke vode.

Mjerodavni godinama šute

Ljutiti su i zato što mjerodavni toleriraju da 30 metara od bunara stanari uzgajaju domaće životinje, što nije dopustivo nigdje u gradu, a kamoli u zaštićenom vodocrpnom području.

– Mjerodavne službe ne reagiraju ni na dovoz raznoga građevinskog otpada kojim se navozi zemljište uz magistralnu cestu. Tražimo da gradske službe, Zavod za javno zdravstvo, komunalno redarstvo, gradski vodovod i druge institucije izađu na teren i poduzmu sve mjere da se spriječi zagađivanje fekalnim vodama vodocrpilišta, radi zaštite zdravlja svih građana – poručuju građani. Zlatko Mačečević, stanovnik Borlina, kaže da je najveći problem slijevanje fekalnih voda iz privatnih septičkih jama na Jelsi i u Tićarnici, koje vlasnici ne čiste kako bi trebali - uz pomoć Čistoće, nego ih sami ispumpavaju u kanal za odvodne vode, uz kolnik do Ljubljanske ulice.

Nepodnošljiv smrad

– Najgore je ljeti, za velikih vrućina, kada naselje nepodnošljivo smrdi. Susjedi u odvodni kanal uz cestu ispuštaju sadržaj septičkih jama, odvoda iz kuhinja i kupaonica, pa potok u kanalu uz moju kuću nikada ne presuši, ni po najvećim vrućinama. On vodi do polja iza naših kuća, k Maloj Jelsi, a polje je uz vodocrpilište – kazao je Zlatko Mačečević. Kanal čisti sa susjedom kako bi voda otjecala. Tražili su od Grada i Vodovoda da nešto poduzmu, ali rečeno im je da će gradnja kanalizacije na tom području, za koju sada nema novca, riješiti taj problem.

– Bili bismo zadovoljni i da u kanal, barem privremeno, postave cijevi i na njih navezu zemlju i posade travu, da barem toliko ne smrdi – kaže Z. Mačečević.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NA
Naqshbandi
21:00 09.03.2010.

Ovaj eko-incident, ulijevanje otpadnih voda i fekalija u vodocrpilište Borlin previše podsjeća na eko-incident izlijevanja otrovnih voda iz Pivovare u potok „Grabicu“. Svi u lancu odgovornih bili su u čudu kad se dogodila tragedija „Martinović“ iako su otrovne vode mjesecima istjecale iz pivovare te su krivicu prebacivali jedni na druge. Treba li se i ovdje dogoditi tragedija i masovno trovanje sa teškim posljedicama da se pokrenu odgovorne službe i da se poduzmu potrebne mjere u cilju zaštite zdravlja ljudi.