David Novaković

Zbog višemilijunskih prevara pritvoren riječki Ponzi

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Zbog višemilijunskih prevara pritvoren riječki Ponzi
21.05.2014.
u 17:46
Novaković se sumnjiči za višemilijunske prijevare, a konkretnije je riječ o 313.900 eura, 200.550 američkih dolara, 10.000 švicarskih franaka i 2,8 milijuna kuna, za koliko je, kako se sumnja, u pet godina oštetio 20 osoba s područja Primorsko-goranske županije
Pogledaj originalni članak

David Novaković (68), bivši vlasnik riječke mjenjačnice Daj Dam, danas je pritvoren. U veljači je postao glavni akter afere kad se pročulo da su mu brojni imućni i poznati Riječani, ali i obični ljudi s manjim ušteđevinama, privučeni visokom kamatom, davali novac kako bi ga “okrenuo” ulaganjem u unosne projekte. A onda su svi ti ljudi, kad se sustav urušio, ostali kratkih rukava.

Višemilijunske prijevare

Novaković se sumnjiči za višemilijunske prijevare, a konkretnije riječ je o 313.900 eura, 200.550 američkih dolara, 10.000 švicarskih franaka i 2,8 milijuna kuna, za koliko je, kako se sumnja, u pet godina oštetio 20 osoba s područja Primorsko-goranske županije. Od tih je ljudi, tvrde tužitelji, kako bi stekao imovinsku korist za sebe, novac posuđivao i neistinito se obvezivao da će im ga u dogovorenom roku vratiti uz visoke kamate. No nije to učinio niti je namjeravao iako je povrat novca jamčio potvrdama ovjerenima pečatom svojega poduzeća. Sudac istrage odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, no i jamčevinu od 759.000 kuna. Drugim riječima, ako uplati taj novac, branit će se sa slobode.

Novaković je uhićen u utorak nakon što su proteklih mjeseci policija i tužiteljstvo istraživali njegovo poslovanje i novčane transakcije s klijentima. Popis klijenata Novaković je, prema vlastitim riječima, sam predao policiji. U međuvremenu su protiv njega podnesene 24 kaznene prijave, a prijavili su ga Riječani koje je prevario. Zasad je riječki Ponzi, kako su ga prozvali, osumnjičen da je prijevare počinio od svibnja 2008. do prosinca 2013., a kad je izbila afera, procjenjivalo se da je zavrtio oko dva milijuna eura i da je u njegovu kolu bilo 150 Riječana. Sumnja se i da se uz mjenjačke poslove nelegalnim novčanim transakcijama bavio desetak godina. U tom poslu, pravdajući se da je bila riječ o trgovini devizama, tvrdio je Novaković, mnogi su dobro zaradili pa svi njegovi vjerovnici nisu ujedno i oštećeni. Navodno je sve puklo lani kada je uzeo zajam od milijun eura da bi mogao isplatiti kamate i uloge jer su mu vjerovnici bili za vratom.

Već mu se sudi

Na Općinskom sudu u Rijeci u tijeku je postupak protiv Novakovića kojega je odvjetnik Dušan Trifunović tužio radi isplate i pobijanja dužnikovih pravnih radnji. Odvjetnik od Novakovića, njegova poduzeća, ali i kćeri i bivše supruge traži 344.000 eura. Riječ je o novcu, kunama, koji je odvjetnik dao da ih Novaković u određenom roku promijeni u eure, a ovaj to nije učinio.

>> Bez potvrda i pisanog traga posuđivao je na tisuće eura

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TU
tulipan870
18:44 21.05.2014.

Uistinu se ostvaruju crne prognoze da rijeka nije grad slučaj ,već nešto ciljano a sve u pitanju lova do krova ,tu nešto opasno smrdi .

OS
osica
19:30 21.05.2014.

5 osoba ima toliko novaca i to u Rijeci , "valjda od turizma, ostalo je crklo" Nemoguće , u prosjeku imaju 6,5 miljuna kuna, 60.000 Eura 40.000 dolara - i to sve na " oplođivanju kod ovog majstora" , a žive od zraka na Korzu"