AKCIJE EPPO-a U FRANCUSKOJ I ITALIJI

Zbog varanja na porezima uhićeno više osoba, zaplijenjena zgrada, Porsche, Rolexi, novac...

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zbog varanja na porezima uhićeno više osoba, zaplijenjena zgrada, Porsche, Rolexi, novac...
09.06.2023.
u 08:04
Istragom je otkriveno 70 lažnih tvrtki, 34 sa sjedištem u Italiji, a ostatak u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Latviji, Litvi, Nizozemskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Španjolskoj
Pogledaj originalni članak

Tri osobe su uhićene su u Francuskoj, zbog sumnje da su varale na porezima prilikom prodaje rabljenih vozila. Uhićenja je po nalogu  Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) provela policija, a obavljene su i pretrage u kojima  su zaplijenjena tri Porschea, novac, nekoliko Rolexa, nakit, luksuzne ručne torbice.... Sve u svemu radi se o imovini vrijednoj više od 775.000 eura. Osim što je osumnjičenicima zaplijenjena imovina, blokirani su im i bankovni računi u Rumunjskoj. Trojka koja je uhićena sumnjiči se za prevaru i pranje novca.

Kružnom poreznom prevarom, bavio se i talijanski ured EPPO-a, a tamo je uhićena jedna osoba koja se sumnjiči da je organizirala kružnu prevaru koja se odvijala kroz nekoliko zemlja, pri čemu se pričinjena šteta procjenjuje na oko 28 milijuna eura.
Osumnjičenik, porijeklom iz Italije, no zapro živi u Poljskoj, a sumnjiči ga se da je organizirao cijeli sustav izvlačenja novca, pri čemu je izvučeni novac opran. Zapravo, sumnjiči ga se da je osnovao udrugu, kako bi prikrio da je riječ o kriminalnoj skupini. Spomenuta udruga je potom kupovala elektroničke proizvode u inozemstvu. Pri tome su se koristili  nizom tvrtki sa sjedištem u Italiji i EU, kako bi izbjegla plaćanje PDV-a. Istragom je otkriveno 70 lažnih tvrtki (34 sa sjedištem u Italiji, a ostatak u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Njemačkoj, Latviji, Litvi, Nizozemskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Španjolskoj.) Otkriveno je da je u sustav kružnih prevara bilo umiješano više od 20 osoba. 

VEZANI ČLANCI: 

Te lažne kompanije su, kako se sumnja, prodavale tehnološke i informatičke proizvode po puno nižim cijenama od stvarnih, a u nekim slučajevima su popusti bili i do 50 posto. I ta "taktika" je povećala nezakonitu zaradu osumnjičenika. Osumnjičeniku, kojeg EPPO smatra mozgom cijele  operacije blokirana je imovina vrijedna više od 28 milijuna eura, a blokada uključuje  njegove dionice u kompanijama te nekretninu u povijesnom centru Bologne. Inače, EPPO upozorava da su porezne kružne prevare jedan od najunosnijih kriminalnih poslova  jer  zbog njih  državni proračunu zemalja EU ostanu bez 50 milijardi eura godišnje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.