Pobuna na Kordunu

Zbog pravih piramida smeća na Babinoj gori blokirat ćemo D1

Foto: kristina štedul fabac/pixsell
Zbog pravih piramida smeća na Babinoj gori blokirat ćemo D1
31.01.2011.
u 16:47
Najave blokade cesta podsjećaju me na Plitvice i godine za koje nitko ne želi da se ponove. Suludo je da ovo postaje nacionalno pitanje, kaže Maradin
Pogledaj originalni članak

Blokirat ćemo cestu D1 da bismo upozorili Ministarstvo zaštite okoliša, koje odlučuje o studiji utjecaja na okoliš za Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, da su mještani protiv te lokacije. Skupili smo 2500 potpisa ljudi iz Tušilovića, Vukmanićkog Cerovca, Popović Brda i svih okolnih naselja čiji će životi biti ugroženi ako mjerodavni odobre da se na Babinoj gori sagradi novi Ilovac, ispričali su nam Ivica Radočaj i Željko Obradović, mještani Vukmanićkog Cerovca, od čijih je domova potencijalno odlagalište udaljeno svega 700 metara. Posljednje četiri godine sakupljaju dokaze, stručna istraživanja, jedno od njih platila je i Jamnica, kako bi dokazali da Babina gora leži na nalazištu pitke, mineralne i termalne vode, da je riječ o velikom šumskom području bogatom vodom te pješčanom tlu, sve suprotno rezultatima istraživanja koji su objavljeni u studiji.

Prikupljeni dokazi

Skraćena verzija studije koju su dobili na uvid, tvrde, namjerno je nejasna i nepotpuna.
– Da nismo sami istraživali, lako bi nas zavarali. Babinu su goru okarakterizirali gotovo kao pustinju, bez vode, s glinenim tlom, a šumu kao područje niskog raslinja. Ovdje ima vode napretek, a nisko je raslinje nastalo zato što su prije pet godina porušili ogromne bukve na 50 hektara brda gdje će biti Centar. Vjerujemo da čitavu priču o gradnji sličnih centara u Hrvatskoj, jer većina će se graditi uz izvorišta pitke vode, ‘'guraju'’ strane multinacionalne kompanije kojima je u interesu zagaditi tuđu vodu kako bi prodavali svoju – smatra Željko Obradović.

Ivica Radočaj kaže da se svi mogu iseliti ako sagrade centar, jer će otpadne vode koje tamo nastanu u procesu prerade otpada zagaditi vodu i zemlju. – Županija proizvodi malo smeća, najmanje u zemlji, a lokacija na Babinoj gori toliko je velika da se na njoj može sagraditi 14 Keopsovih piramida, prostor je stotinu puta veći od potrebe županije – objasnio je Obradović.

Povratak u 1991.

Marinko Maradin, županijski pročelnik za zaštitu okoliša, kaže da ga najave blokade cesta podsjećaju na Plitvice i godine za koje nitko ne želi da se ponove. Dodao je da je loše i suludo što neki Babinu goru pretvaraju u nacionalno pitanje.

– Ovo je europski model gospodarenja otpadom koji nije štetan za okoliš, a čitav je posao transparentan – kazao je Maradin.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
17:19 31.01.2011.

ako stanovnici nece --onda ih i poslusajte???????

RI
Ringo
17:39 31.01.2011.

Imate i druge metode osim blokade ceste. Ako sam na išta alergičan onda je to blokada ceste bez obzira o komu se radilo.

Avatar kanonik
kanonik
17:40 31.01.2011.

Živim 500 metara od smetišta,Ono je dosta dobro uređeno i svaki dan se sanira,nije uvijek bilo tako,prava sanacija se tek očekuje ,moram ipak reći da je i to mnogo bolje nego ono što sam vidio na putu između Kostajnice i Siska ,to je problem a ne uredno smetište.