KRIVOLOV U PORASTU

Zbog pandemije je u Africi sve više lovokradica

Foto: Virunga National Park/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: Veterinary and Virunga Park rangers remove a poachers' snare from the hand of Theodore a wild baby gorilla at the Virunga National Park
Foto: Virunga National Park/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: A gorilla family is seen at the Virunga National Park
Foto: Virunga National Park/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Veterinary and Virunga Park rangers remove a poachers' snare from the hand of Theodore, a wild baby gorilla at the Virunga National Park
22.07.2020.
u 17:11
U NP-u Virunga čuvari i veterinari morali su uspavati majku gorilu, a tati su odvlačili pozornost kako bi došli do trogodišnjeg Theodorea kojem je ruka zapela u zamci krivolovaca
Pogledaj originalni članak

Pandemija novog koronavirusa podigla je i količinu krivolova. Svjetski mediji prenose priču o situaciji u kongoanskom Nacionalnom parku Virunga, gdje su čuvari otkrili trogodišnju gorilu u zamci krivolovaca. Morali su brzo reagirati.

Jedna je ruka gorile Theodorea bila uhvaćena u klopku, čime mu je smanjen krvotok te se u njoj mogla razviti infekcija. No, da bi se uopće došlo do Theodorea, moralo se nekako zaobići njegove zaštitnički nastrojene roditelje. Najprije su uspavali njegovu majku, a onda odvratili pozornost njegova oca, 270 kilograma teškog mužjaka. Tek su tada konačno mogli nešto napraviti i za malog Theodorea.

Prvi afrički nacionalni park

- Tata nije bio sretan s cijelom frkom, ali bilo je potrebno odvući ga kako bi se primijenili antibiotici u liječenju mladunčeta - rekao je Emmanuel De Merode, direktor Nacionalnog parka Virunga. U Demokratskoj Republici Kongo, u kojoj se park Virunga nalazi, ovakvi su postupci uobičajeni.

Riječ je o velikom staništu u kojemu prevladavaju šume, ledenjaci i vulkani te gdje postoji više vrsti ptica, reptila i sisavaca nego u bilo kojem zaštićenom staništu na svijetu. No te su vrste sada ugrožene. Gospodarski utjecaj pandemije COVID-19 uzrokovao je snažan porast krivolova te je ugrozio stanište više od polovice planinskih gorila koje tamo obitavaju, navode rukovoditelji parka, a svemu pridonosi i nužnost da čuvari zbog virusa prorijede svoju prisutnost.

Park Virunga prostire se na površini 7800 četvornih kilometara, a za turiste je zatvoren od ožujka kako bi se spriječilo širenje novog koronavirusa na lokalne zajednice, ali i na gorile. Porast cijena hrane, manje prilika za zapošljavanje te kolaps prihoda od turizma uvjetovale su da se stanovništvo koje živi oko parka mora okrenuti šumi kako bi preživjelo, pronalaziti alternative kao što je lov na divlje životinje.

- Primijećen je porast broja ljudi koji ulaze u šumu kako bi postavili takve klopke - rekao je De Merode. Theodore je imao sreće, navodi se u izvješćima o događaju u parku Virunga. Iako je pothvat bio riskantan za čuvare i veterinare zbog njegova golema i snažna oca, operacija je uspjela pa je mali gorila spašen. Inače, lako je pronaći podatak kako je Nacionalni park Virunga osnovan 1925. godine kao prvi afrički nacionalni park. Otvorio ga je belgijski kralj Albert I., prije svega radi zaštite planinskih gorila. Na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine upisan je 1979. godine te je jedno od posljednjih utočišta planinskih gorila u Africi.

U parku ubijeni lovočuvari

U parku obitavaju i druge ugrožene životinje kao što su šumski slon, čimpanze, okapi, žirafe, bivoli i mnoge endemske vrste ptica. No, zbog nezakonite sječe šume i krivolova te priljeva izbjeglica tijekom građanskog rata u Ruandi, park je upisan na popis ugroženih mjesta svjetske baštine 1994. godine. Od te je godine oko 120 lovočuvara ubijeno dok su pokušavali obraniti park od lovokradica.

Činjenica je i da se u parku odvijao rat unutar rata tijekom genocida u Ruandi. Pobunjenička vojska Tutsija okupirala ga je 2008. godine unatoč 680 dobro naoružanih čuvara koje je organizirao De Merode.

No, i tijekom tog rata De Merode je uspio isposlovati zaštitu područja koje su nastanjivale gorile, a sam sukob završio je 23. svibnja 2009. godine primirjem između DR Konga i Ruande kada su dvije države počele čišćenje parka od pobunjeničkih snaga Tutsija i Hutua koje su se tamo sukobljavale.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.