problemi sa zakonom

Završili u zatvoru zbog prodaje sira uz cestu

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Završili u zatvoru zbog prodaje sira uz cestu
11.06.2012.
u 12:00
Šefu, koji mu nije isplatio dvije plaće, ukrao je laptop i dobio godinu zatvora
Pogledaj originalni članak

Andrija Mandić (30) iz Otoka pokraj Vinkovaca vratio se nedavno iz zatvora gdje je proveo godinu i pol zbog krađe laptopa poslodavcu koji mu nije isplatio dvije plaće. Mislio je kako će ga tako prisiliti da mu isplati zarađeni novac od kojega žive on i njegova bolesna majka. Za krađu laptopa, koji je odmah sutradan predao policiji, osuđen je na godinu dana. No, tome je pridodano i šest mjeseci zbog prijašnje krađe u kojoj nije htio odati počinitelje, iako mu je isprva izrečena uvjetna kazna.

Poziv da se javi u zatvor očekuje poljoprivrednik Mladen Goričanac (60) iz Kotoribe koji je još 2008. osuđen zbog uzgoja – konoplje. Planirao je industrijskom konopljom dohranjivati ribe u svom ribnjaku pa je kupio u prodavaonici sjeme i posijao. Umjesto da usjev pokupi kombajnom, morao ga je pod paskom policajaca zaorati. Svih 269.100 stabljika. Nije znao da za uzgoj takve konoplje treba dozvolu ministarstva. Ona koju je uzgojio imala je više od 0,3 THC-a pa se iz nje može dobiti marihuana.

Kaznili i baku

Nisu oni jedini koji su završili u zatvoru ili im on prijeti, zbog priča koje bi se mogle svrstati u rubriku “Vjerovali ili ne”. Zbog prodaje sira uz državnu cestu u Grabovcu u Karlovačkoj županiji u svibnju 2006. čak 13 dana u zatvoru trebala je provesti tada 79-godišnja Milka Magdić, koja je prije nekoliko godina preminula. Morala je platiti kaznu od 3700 kuna, ali s mirovinom od 570 kuna to nije mogla pa je odlučila ‘odležati’. Za staričinu nevolju čuli su mnogi diljem Hrvatske pa je u zatvoru na kraju bila tri dana jer je ostatak kazne platio Obiteljski radio. Kažnjena je tada i Zdravka Uzelac iz Rakovica.

– Obje smo bile registrirani proizvođači. No, inspekcija je stigla prije nego odobrenje Ministarstva za prodaju sira. Uz cestu je bilo 13 štandova. Druge su žene pobjegle i ostavile sir, a Milka i ja smo ostale. Dobila sam 6000 kuna kazne, što je 20 dana zatvora. Kao i ona, nisam to mogla platiti i na ‘državnoj skrbi’ sam bila devet dana. Ostalo mi je platio predsjednik Udruge Baby Beef Toni Raič – podsjeća ona.

Još je nevjerojatnija sudbina Zdravka Težačkog iz Zbelave. U nevolju ga je uvukao klopotec – naprava koja u jesen u zagorskim goricama klepetanjem plaši nasrtljive ptice. Na tri mjeseca zatvora, ali uvjetno na godinu dana, osudio ga je Općinski sud u Varaždinu zbog “skrivanja klopoteca kao dokaznog materijala”. Njegov slučaj počinje još 2007., kada je u vinogradu kod Ivanca postavio klopotec osrednjih dimenzija. Zasmetao je on jednom susjedu koji se žalio na buku. Kada je Zdravko odbio skinuti klopotec, tužio ga je, i to dvaput, tražeći zakonsku zaštitu od “štetnih imisija.” Oba je puta Općinski sud u Ivancu tužbe odbacio. No, tužio ga je i treći put, 2010., a sud je tada naložio mjerenje jačine buke, za što je angažirana zagrebačka tvrtka DARH 2.

– Prvi put buku nisu mogli izmjeriti zato što nije bilo vjetra pa se klopotec nije ni vrtio! U međuvremenu je grožđe dozrelo pa sam nakon berbe klopotec spremio na tavan. Dva tjedna nakon berbe u vinograd su bez najave došli iz DARH-a i zapisnički konstatirali da klopoteca nema – opisuje Težački.

Općinsko državno odvjetništvo u Ivancu ocijenilo je da je sklanjanjem te naprave spriječio dokazni postupak i tako počinio kazneno djelo protiv pravosuđa te predložilo sudu da ga kazni tromjesečnom zatvorskom kaznom, uvjetno na godinu dana. Sud je to i prihvatio.

Neslana šala s policijom

Dvojica su se Zagrepčana, pravdala su se kasnije, htjela našaliti, a “uvalili” su se u probleme koji će ih stajati slobode. Ukrali su policijsku palicu “stop” i pobjegli. No, s uma su smetnuli da u svom automobilu voze i gotovo kilogram marihuane. Vladimira Nikolića i Ivana Mihaljevića policija je zaustavila zbog prebrze vožnje 12. siječnja 2008. u Grabovcu kod Plitvičkih jezera. Počeli su im se jadati da im je to već treća kazna koju će platiti. Dok je policajac ispunjavao dokumentaciju, Nikolić se odlučio na pothvat i ukrao mu svijetleću palicu s natpisom “stop – policija”. Čim su otišli dalje, krađa je otkrivena. Audi A3 kojim su krenuli dalje ubrzo je zaustavljen u blizini Slunja. Službenik koji je prvi došao do auta policijski je rekvizit ugledao na koljenima vozača. Nikolić im je kasnije, objašnjavajući “šalu”, rekao da su ukradenu palicu željeli darovati Mihaljevićevu bratu za rođendan.

– U audiju je bio nered, na suvozačevu sjedalu i uz mjenjač odmah smo ugledali marihuanu. Paket je bio na stražnjem sjedalu u ruksaku – posvjedočio je policajac Dario Movre na Županijskom sudu u Karlovcu.

Dvojac je u vozilu imao ukupno 974 grama marihuane. Nikolić je osuđen na dvije godine i mjesec zatvora, a Mihaljević na dvije godine zatvora.

Slučaj je još na Vrhovnom sudu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

KA
karambita
12:04 11.06.2012.

Uvijek ista prica...policija i pravosudje treniraju strogocu na sirotinji...a mafiji i lopovluku ne smiju prismrditi..tu bi mogli izgoriti...ebes pravdu na ovom svijetu

DU
Deleted user
12:06 11.06.2012.

Čuđenju nema mjesta jer je hrv. pravosudni sustav de iure nevjerojatno kvalitetan i EU kompatibilan, a de facto se radi o gradelama za sitnu ribu. Velike igrače ne diraju nego šilje kolac na nebitnim likovima, koji krše neku zakonsku odredbu ili iz neznanja ili iz razloga krajnje bijednog položaja. I onda se to "očepi" jer ni nepoznavanje zakona niti loš materijalni položaj ne može biti isprika. A kad su nedavno krenuli u češljanje poreznih prijava i stečenog bogatstva dva najveća tajkuna u Hrvatskoj, onda je Prvi(!) potpredsjednik Vlade učas stao u obranu lika i djela onog prvog, a premijer otišao na more kod onog drugog, u njegovu vilu. Svi jednaki pred zakonom, ali zakon nije jednak prema svima! Gradele i dalje čekaju..

GA
gavran
12:36 11.06.2012.

da nisu zivi ljudi u pitanju, bilo bi smijesno