Kolumna

Zašto u Hrvatskoj ne znamo slaviti uspjehe Mate Rimca, sportaša, znanstvenika...

Foto: screenshot
Rimac predstavlja novi Greyp
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Zagreb: Mate Rimac predstavio novi električni bicikl Greyp G6
Foto: screenshot
Mate Rimac na predstavljanju Greypa
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Zagreb: Mate Rimac predstavio novi električni bicikl Greyp G6
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Zagreb: Mate Rimac predstavio novi električni bicikl Greyp G6
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Zagreb: Mate Rimac predstavio novi električni bicikl Greyp G6
28.03.2019.
u 16:08
O Hrvatskoj se, osim u usputnim statistikama, najviše piše zbog sportskih uspjeha, “male zemlje za veliki odmor” ili rata.
Pogledaj originalni članak

Nedavno je ugledni Economist objavio tekst o Rimčevu C-Two modelu, najmoćnijem autu na svijetu kojeg možete voziti po gradskim cestama. Naglasak članka je, osim superlativa o uspjehu našeg vizionara, bio na neočekivanom mjestu porijekla ovako ambicioznog projekta – Hrvatskoj.


Dok bi druge zemlje vjerojatno dale sve za ovakav uspjeh gradeći na njemu cijelu industriju, kod nas je situacija obrnuta. Mate Rimac, vrlo ispravno, ističe da se kod nas “ne slavi uspjeh”. Dok je razdraganost (Schadenfreude) sveprisutna dok gledamo u nedaće susjeda, a žalopojke su gotovo nacionalni sport, svaki uspjeh se analizira s toliko skepse dok se ne pretvori u nešto diskutabilno.

O Hrvatskoj se, osim u usputnim statistikama, najviše piše zbog sportskih uspjeha, “male zemlje za veliki odmor” ili rata. Osim potonjeg, radi se o pozitivnim elementima, ali realno naš turizam se još najviše oslanja na prirodnu ljepotu koju nedovoljno iskorištavamo. Sportski uspjesi su fantastični, ali nastali su usprkos trenutnoj klimi nedostatne ambicije. Postajemo nacija frustriranih što je najbolje vidljivo kad taj pesimizam nije rezultat loših situacija, već ironično, onih gdje smo najbolji.


Martin Sorell, najutjecajnija osoba na svijetu u području komunikacija, koji dolazi na ovogodišnje Dane komunikacija u Rovinju, bi s potencijalom kojeg mi imamo napravio čudo. Što i ne bi trebao biti problem s rezultatima i strelovitim uspjehom kakvog je postigao Mate Rimac, naši sportaši ili znanstvenici. 
Umjesto male zemlje koje se geografskom lutrijom našla u raju s fantastičnim sportskim i poduzetničkim uspjesima koji se gotovo uvijek deklariraju kao usprkos a ne zbog zemlje kakva jesmo, trebali bismo postati zemlja koja strateški iskorištava te enormne potencijale.

Ne odlaze mladi samo zbog nedostatka prilika, već sveopće letargije i pesimizma. Priče o lokalnim uspjesima su kuriozitet baš zato što su tu nastale, u Hrvatskoj iz koje svi žele pobjeći. Iz zemlje s prirodnim ljepotama, inteligentnim ljudima, bogatom povijesti i kulturom, zemlje s potencijalom na kojem bi nam i puno veći i bogatiji pozavidjeli.

Kao netko tko se i bavi promocijom hrvatske kulture, prečesto se susrećem s gotovo osjećajem srama da nemamo što za ponuditi, da nismo dovoljno veliki, razvijeni, barokno nakićeni, a iskustvo nas neprestano demantira. Uvidom u naše stvaralaštvo, povijesno i suvremeno, neosporno je da smo nastajali u duhu vremena (Zeitgeistu) umjetničkih i društvenih kretanja.


Priča o čovjeku koji kreće s jednom garažom da bi nakon devet godina gradio kompleks od 50.000 četvornih metara sinopsis je američkog sna. A naš je, i umjesto skepse i analize kako bi se našao crv afere, možda bi za duh nacije više učinilo da uistinu naučimo slaviti naše uspjehe. Jer novog Rimca, koji će ostati zbog ljubavi prema zemlji koja u njega sumnja, teško da ćemo ikad ponovno zaslužiti. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

BU
burza
17:17 28.03.2019.

Zato sto vama novinarima nije dovoljno atraktivan njegov uspjeh jer su vam na prvom mjestu samo afere a ne uspjesi

GM
gmit
20:46 28.03.2019.

promaseniji clanak se rijetko vidja...

SL
spusti_loptu
00:41 05.04.2019.

Svaka cast i pohvala Rimcu koji nije samo izumitelj vec zaposljava za hrvatske prilike znatan broj ljudi. Takofjer pohvala i za sve ostale koji osnivaju tvrdke u Hrvatskoj i zaposljavaju ljude placajuci ih posteno prema prilikama u kojima se nalaze. Oni koji na sve moguce nacine cijede svoje radnike kó narance volio bih da premjeste svoje firme negdje drugdje.