TAJNA POVEZANOSTI

Zašto glazba tako snažno utječe na naše osjećaje?

Foto: Yui Mok/Press Association/PIXSELL
Zašto glazba tako snažno utječe na naše osjećaje?
20.09.2015.
u 09:54
Zajednički ples i pjevanje učvršćuju društva i čine ljude altruističnijima
Pogledaj originalni članak

Vjerojatno ne postoji osoba koju barem jednom nije "dirnula" neka pjesma. No jeste li se ikada upitali što je razlog tome? Zašto glazba tako snažno utječe na naše osjećaje i koja je evolucijska prednost te povezanosti?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Kako piše BBC, jedna popularna ideja je da je glazba nastala iz seksualne selekcije. Prema toj teoriji, glazba je poput paunova repa koja vam omogućuje da se istaknete među rivalima. Međutim, istraživanje na 10.000 blizanaca nije pokazalo da su glazbenici posebno uspješniji u krevetu.

Prema drugoj teoriji glazba je nastala iz ranih oblika komunikacije i neki glazbeni motivi možda nose tragove glasanja naših predaka. Čini se da neke vrste zvukova imaju univerzalno značenje u različitim kulturama, među odraslima, djecom, pa čak i životinjama. Moguće je da je i glazba pomogla u držanju ljudskih zajednica na okupu - zajednički ples i pjevanje učvršćuju društva i čine ljude altruističnijima. Štoviše, pokazalo se da i slušanje pjesme nasamo može pojačati osjećaj altruizma. Prema tome, možda je upravo glazba pomogla određenim zajednicama da dulje prežive jer su bile solidarnije i s manje unutarnjih borbi.

Što god bio odgovor, jedno je sigurno - glazba je jedna od stvari koje ljude čine onime što jesu i to se vjerojatno neće tako skoro promijeniti.

>> Ne možete se razbuditi? Ovaj nevjerojatan savjet će vam pomoći

>> 20 savjeta kojih se njegovane žene uvijek pridržavaju

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

ZZ
zzz
11:05 20.09.2015.

i gdje je odgovor na naslov?

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
15:42 20.09.2015.

ja kad cujem ne moze nam nitko nista jaci smo od sudbine...ja jednostavno param kosulju na sebi a u krevetu sam zvjer...

ES
esseker71
10:49 20.09.2015.

Glazba spaja ljude. Religije ih razdvajaju.