Tko je Alessandra Mussolini

Zašto Duceova unuka otvara pitanje istarskih Talijana?

Foto: Milestone Media/Pixsell
Zašto Duceova unuka otvara pitanje istarskih Talijana?
12.02.2015.
u 17:39
Zahtjev – 
Alessandra Mussolini traži reviziju Rimskog sporazuma
Pogledaj originalni članak

Podsjetivši u Europarlamentu na to da Italija obilježava Dan sjećanja na fojbe i progon Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije, Alessandra Mussolini rekla je da talijanska manjina traži ponovne pregovore Italije s Hrvatskom i Slovenijom o Rimskom sporazumu iz 1983., koji je formalno izvan snage, te pisanje imena gradova i mjesta te ostalih oznaka i na talijanskom jeziku.

Na to joj je Ivan Jakovčić odgovorio kako su u Istri već uspostavljene dvojezične oznake. Što hoće i tko je ta eurozastupnica?

Seksi komedije

Alessandra Mussolini, rođena u Rimu 1962., kći je Romana Mussolinija (1927. – 2006.) jazz-klavirista, četvrtog djeteta fašističkog čelnika Benita Mussolinija i Anne Marije Scicolone, mlađe sestre glumice Sophije Loren. Alessandra se 1989. udala za Maura Florianija s kojim ima troje djece. Početkom osamdesetih počela je karijeru u svijetu šoubiznisa kao glumica, pjevačica, manekenka. Glumila je u filmovima i seksi-komedijama, a 1983. pozirala je i za Playboy. Nakon filma poznate redateljice Line Wertmuller „Subota, nedjelja i ponedjeljak“ iz 1990., u kojem je glumila i njezina tetka Sophia Loren, Alessandra Mussolini povukla se iz tog svijeta i posvetila se politici. Prethodno je snimila i jednu pjesmu, za japansko tržište. Diplomirala je medicinu 1992. i te je godine prvi put izabrana u talijanski parlament kao članica stranke MSI (Talijanski socijalni pokret) neofašističkih obilježja.

Stranka je imala grb jednak onome koji ima Francuska nacionalna fronta, odnosno plamen u bojama zastave. Pokret MSI zatim se pretvorio u Nacionalni savez, koji je s pokretom "Naprijed, Italijo" Silvija Berlusconija stvorio PDL (Stranku sloboda). Mussolini se 1993. kandidirala za gradonačelnicu Napulja, ali u drugom krugu izgubila je od Antonija Bassolina, kandidata tadašnje lijeve stranke nastale iz komunističke partije. Posvadila se s čelnikom Nacionalnog saveza Gianfrancom Finijem 2003. i napustila Nacionalni savez. Fini je, naime, pohodio Izrael i ispričao se izraelskoj vladi zbog rasističkih zakona koje je 1938. uveo Duce te kazao da je „fašizam bio apsolutno zlo 20. stoljeća“. To mu je zamjerila Duceova unuka i osnovala svoju – neuspješnu – stranku krajnje desnice.

Savez s Berlusconijem

Silvio Berlusconi sklopio je s Alessandrom Mussolini 2006., uoči parlamentarnih izbora, novi savez, ali je na izborima pobijedio lijevi centar. Alessandra Mussolini nije bila izabrana u talijanski parlament. No, na prijevremenim izborima s Berlusconijevim pokretom Narod sloboda ponovno ulazi u zastupnički dom, a na izborima 2013. u Senat. Narod sloboda ponovno se raspada, odnosno Berlusconi vraća svoju prvu stranku, "Naprijed, Italijo", i na europskim izborima 2014. Mussolini na listi pokreta "Naprijed, Italijo" ulazi u Europarlament.

Širokoj javnosti Mussolini je poznata zbog svađa u televizijskim političkim emisijama. Kao parlamentarka zdušno se bori za ženska prava zajedno sa zastupnicama lijevog centra. Razmjena mišljenja između Alessandre Mussolini i Jakovčića nije ništa neobično...

>>Jakovčić objasnio zašto se upustio u 'okršaj' s unukom Benita Mussolinija

>>Jakovčić unuci diktatora: Gospođo Mussolini, znate li da je Istra dvojezična?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 107

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
17:48 12.02.2015.

Očekujemo odgovor gospodina Furia Radina. Nadam se da se nije puno istrošio braneći Pupovca u Saboru?!

KA
kakao
18:06 12.02.2015.

u istri ima po zadnjem popisu 6% talijana, I istra nije italija od 1945. dokad zastave države italije na hrvatskom tlu? zašto vijeće talijanske nac. manjine ne usvoji zastavu drukčiju od državne talijanske?

DD
ddh
18:11 12.02.2015.

Pa revizija Rimskih sporazuma je vec i dijelom tu. Ako nije, a sto je znacilo to, da su Jakovcic i drugovi slali delegaciju Istre 1994-e sa debeljuhom na celu na ispracaj talijanske reprezentacije za odlazak na svjetsko prvenstvo u SAD kao delegaciju talijanske pokrajine Hystrie sa ne hrvatskom nego talijanskom zastavom. Ako nije revizija u pitanju, onda je pitanje zasto pojedini slikari talijanskog porijekla u Groznjanu sa Hrvatima ne zele govoriti Hrvatskim jezikom, jer kao oni ne znaju jezik kojim govore Slavi i sl. I u tome imaju podrsku i istarskih politicara i doseljenika u Istru kao na pr. onih koji se krste sa tri prsta. Zato je Jakovcic sa Mussolinijevom unukom u drustvo kome i taj Jakovcic pripada.