Spora pravda

Zastara nastupila jer odvjetnica pet godina nije pokretala tužbu

Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
Zastara nastupila jer odvjetnica pet godina nije pokretala tužbu
30.11.2010.
u 11:00
Željko Arčabić kao da vodi bitku protiv vjetrenjača – od HOK Osiguranja traži naknadu štete zbog štetnog (ne)djelovanja odvjetnice. Brani se sam
Pogledaj originalni članak

Željko Arčabić Večernjaku se obratio s pomalo nevjerojatnom pričom – tvrdi da se njegova odvjetnica punih pet godina oglušivala na njegov zahtjev za pokretanjem tužbe.

Sudska trakavica

Njegov otac Petar 1997. godine stradao je u nesreći u Vukovaru – vozio je bicikl, a na njega je naletio automobil i učinio ga 98-postotnim invalidom.

Nakon toga, počela je sudska bitka Arčabićevih s Croatia osiguranjem, a 2002. godine ocu je pravomoćnom presudom dosuđena odšteta od gotovo pola milijuna kuna.

U tom je sporu Arčabićeve zastupala odvjetnica Sanja Godek-Glavina, a prema Arčabićevim riječima, isplaćen joj je honorar od 80-ak tisuća kuna. Nakon toga, Željko, njegova sestra i majka mogli su podnijeti tužbu za naknadu štete zbog trpljenih duševnih bolova, s obzirom na očev i suprugov teški invaliditet.

– U odvjetničkom uredu više smo se puta raspitivali o pokretanju tužbe, no uvijek smo dobivali neodređene odgovore. Bojao sam se zastare, pa sam odvjetnici 2004. preporučeno poslao pismeni zahtjev da se poduzmu potrebni koraci – ispričao je Arčabić. Za to pismo odvjetnica danas tvrdi da ga nikad nije dobila.

Šok je nastupio 2007., kada je S. Godek-Glavina kazala kako je za tužbu nastupila zastara. Na Arčabićevo inzistiranje, tada je svejedno uputila dopis Croatia osiguranju, koje se pozvalo na zastaru. Shvativši koliko će ga stajati unaprijed izgubljena sudska parnica, Arčabić je odustao od podizanja tužbe.

– Nakon što je prva presuda postala pravomoćna, posve je izgledno da bi nova tužba bila usvojena i da bi meni i majci pripao velik novčani iznos. Zbog toga mi nije jasno zašto se odvjetnica oglušila na naše zahtjeve i tako ostala bez velikog i gotovo sigurnog honorara – kazao je Arčabić. Ipak, nije odustao, već je, s obzirom na policu osiguranja odvjetnice, HOK Osiguranju uputio prijedlog za mirnom nagodbom. Odbili su ga tvrdnjom da nije postojao mandatni sporazum, što Arčabić opovrgava.

Opet na sudu

U travnju je podigao tužbu protiv HOK Osiguranja za utvrđivanjem postojanja prava i pravnog odnosa te naknadom štete iz police osiguranja. Predmet je na koprivničkom Općinskom sudu, a on se brani sam.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
16:04 30.11.2010.

Nemogu da vjerujem. Sto se ovdje radi?

PO
PonosniE
05:44 02.12.2010.

E moj aRČABIĆU napisao bih kakav si čovjek ali strah me tužbe, možda ti neko oboli ili ne daj Bože umre pa ja budem kriv. Neznam zašto novinar ne spominje Petra jedinu osobu koja je pretrpila bol ito onu pravu Fizičku. žELJKO možda ti je sve kriva odvjetnica ja te branim a dobit pilamo Jesi se slučajno razveo znaš to bi nam dobro došlo na sudu kao posljedica tvog stresa. A bolnica i ona je u igri a doktori pristajem i na 10% poslje ovog Bill Gates će biti ku..c za me