Kolumna

Zar će Kirin sam sebe pitati ono što dosad očito nije?

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Zar će Kirin sam sebe pitati ono što dosad očito nije?
05.07.2019.
u 22:07
Čije će interese Kirin zastupati, svoje ili Grada, i zar on može što Sabor ne smije
Pogledaj originalni članak

Gradsko vijeće Virovitice donijelo je uistinu bizarnu odluku o “postupanju” gradonačelnika Ivice Kirina, a koju su prvotno nazvali odluka o “ovlaštenju”.

I ta terminološka promjena govori kako su i sami predlagatelji postali svjesni problema percepcije te odluke. Kako će Kirin “postupati” kao potencijalno odgovorna osoba!? Kako očekivati da će sam sebi postaviti pitanja koja si dosad nije postavio!? Gradsko povjerenstvo koje je imenovao Kirin utvrdilo je niz nepravilnosti.

Ivica Kirin obraća se novinarima nakon press konferencije

Statut Grada Virovitice propisuje da imovinom Grada upravljaju gradonačelnik i gradsko vijeće “pažnjom dobrog gospodarstvenika”. Zar su uistinu potrebne natprosječne sposobnosti da bi se spriječio odljev 17 milijuna kuna tijekom više godina!?

Državnoodvjetnička istraga mora postaviti i pitanje je li Kirin bio dužan, a propustio je, sustav organizirati tako da nitko, pa ni pročelnik za financije, ne može godinama samostalno raspolagati novcem na računu Grada bez ikakva nadzora ili osigurača. Kako Kirin može prihvatiti tu odluku kojom je uvučen u neugodan sukob interesa dok “postupa”, odnosno provodi knjigovodstveno-financijsku istragu o uzrocima i posljedicama nestanka novca!?

Vijećnici očekuju od Kirina da angažira odvjetničku pomoć. Može li odvjetnik kojeg angažira Kirin neovisno zastupati interese grada i kad se suoči s pitanjem o gradonačelnikovoj ulozi u tom slučaju?

Može li taj odvjetnik nazočiti eventualnom Kirinovu davanju iskaza. Uostalom, ako je saborsko povjerenstvo za Agrokor moralo zbog državnoodvjetničke istrage prekinuti rad, kako onda Kirin može istraživati svoj slučaj!? Odluka Gradskog vijeća neugodna je i jer pročelnica – tajnica grada Mirjana Terlecky, zadužena za nepravilnosti, decidirano tvrdi, što je već u svojim prvim očitovanjima rekao i Kirin, da se pravna služba, knjigovodstvo i računovodstvo Grada nikad nije našlo pred takvim problemom koji nadmašuje njihove stručne kapacitete te stoga traže pomoć izvana.

Poruka je jasna: Grad i gradonačelnik nisu krivi! Zašto su to odlučili “hitno”, nakon mjesec dana!?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
12:19 06.07.2019.

Pitanja su jasna, nedvosmislena, dobro razumljiva i s pravom traže odgovore. Možda su prezahtjevna samo za nekoga intelektualnih sposobnosti razine prosječnog glasača HDZ-a.

BI
biljka
16:32 06.07.2019.

"...pravna služba, knjigovodstvo i računovodstvo Grada se nikad nije našlo pred takvim problemom koji nadmašuje njihove stručne kapacitete te stoga traže pomoć izvana. " ?!?!? Samo da im netko sve potvrdi, potpise i postambilja kak su i sami iskonstruirali i pojeo vuk magare.

BI
biljka
08:06 06.07.2019.

U clanku je postavljeno 9 pitanja. Potrebne su natprosjecne sposobnosti da se na njih smisleno odgovori.