JOŠ SE ČEKA ODLUKA

Zapela beatifikacija kardinala Kuharića, kauza još nije ni pokrenuta

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović
11.11.2019.
u 22:26
Najava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da će posmrtno odlikovati kardinala Kuharića otkrila da njegova kauza još nije ni pokrenuta.
Pogledaj originalni članak

Čini se da će prije Pantovčak „beatificirati“ kardinala Franju Kuharića nego Crkva. Takvi su se, otprilike, sarkastični komentari mogli čuti jučer na najavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da će prvim odličjem Velereda dr. Franje Tuđmana posmrtno odlikovati kardinala Kuharića. Naime, malo tko izvan najužih crkvenih krugova zna da je kauza za beatifikaciju voljenog kardinala Kuharića zapela na samome početku. Točnije, prije sedam godina, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, nakon obilježavanja smrti kardinala Franje Kuharića, za postulatora kauze imenovao je mons. dr. Jurja Batelju. No tu je sve stalo.

Nema razloga za čekanje

“Nakon što sam primio dekret zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića o imenovanju za postulatora u kanonskom postupku proglašenja svetim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Kuharića, nakon provjere spisa koji su mi bili dostupni, posebnim pismom zatražio sam od njega da pokrene spomenuti kanonski postupak. Odluku zagrebačkog nadbiskupa o provedbi postupka za proglašenje svetim kardinala Kuharića postulator još uvijek iščekuje”, piše mons. Batelja u “Glasniku – godišnjaku postulature bl. Alojzije Stepinac”.

Prema našim neslužbenim informacijama, to se još uvijek nije dogodilo, tj. sve je ostalo na odluci o imenovanju postulatora, a proces još nije otvoren. Premda su, s druge strane, vjernici pozvani da šalju svoja svjedočanstva postulatoru kauze mons. Batelji, pa je on upravo u spomenutom „Glasniku“ objavio vrlo zanimljivo pismo Đure Sertića koji je bio zapisničar u Udbi pri saslušanju kardinala Kuharića, kada je bio župnik u Sv. Martinu pod Okićem, nakon što su njegova prethodnika ubili komunisti.

– Nema razloga za toliko čekanja. Vrijeme nepotrebno prolazi, a svi smo još za života znali za uzoritog kardinala da je svet i da je umro na glasu svetosti. Nekome očito ne odgovara da se pokrene ta kauza – kažu nam jučer naši sugovornici na Kaptolu, koji su kritični i prema odličju koje se najavljuje s Pantovčaka jer kažu da dolazi u vrijeme predizborne kampanje te da je sam kardinal Kuharić po svojoj naravi bio nesklon takvim čašćenjima pa da možda nije baš njega trebalo gurati sada u tu priču.

No ona je, sasvim slučajno, otvorila i ovu sa zastojem procesa beatifikacije. Odnosno, možda upravo ovaj potez predsjednice države potakne i crkvene vlasti da službeno pokrenu Kuharićevu kauzu.

Vjernik ispovjedalac

Inače, kandidati za svetost su vjernici koji se dijele na dvije skupine – mučenike i ispovjedaoce ili priznavaoce. Kardinal Stepinac u prvoj je skupini, a kardinal Kuharić bio bi u drugoj.

– Prije svega traži se da kandidat za svetost bude mrtav, mora postojati netko tko će predložiti da se otvori ili pokrene službeni postupak te da mjesni ordinarij biskupije, u kojoj je kandidat proveo život i umro, službeno prihvati i najavi početak postupka. Prvi dio postupka odvija se na području matične biskupije, trebaju se prikupiti dokumenti, svjedočanstva o glasu svetosti ili o glasu mučeništva kandidata te dokazi o nepostojanju ikakvih smetnji da se pokrene kauza. Kada se postigne moralna sigurnost o herojskim krepostima ili o mučeništvu kandidata, počinje drugi dio procesa, tzv. rimska faza, koja se odrađuje u Vatikanu – objašnjava dr. iur. can. fra Šimo Ivelj u „Svjetlu riječi“.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BH
Bunjevac=Hrvat
22:42 11.11.2019.

Kardinal Kuharić je bio svet čovjek i to na neki svoj vlastiti ,samo njemu svojstven način.To je osobnost velikog kalibra.Redovito sam posjećivao njegove svete mise u zagrebačkoj katedrali i mogu posvjedočiti da je jedan moj prijatelj,odgojen ateistički iz miješanog braka ,slušajući kardinalove propovijedi kao nekršten čovjek koji je iz radoznalosti dolazio u katadralu - postao gorljivi vjernik i to na temelju vlastita iskustva - to je prokušana vjera koja nikad ne posustaje.Hvala ti kardinale za svaku riječ koju smo kao studenti čuli iz tvojih usta na misama u katedrali.

ZA
zarko815
23:51 11.11.2019.

Najvažnije je da hrvatski narod zna da su Stepinac i Kuharić sveci hrvatskog naroda, jer su se žrtvovali i dali ogroman doprinos slobodi hrvatskog naroda, a formalnosti su manje bitne

BA
barbaizamerike
22:31 11.11.2019.

Sve u svoje vrime