NEMA OZLIJEĐENIH

Zapalio se autobus na autocesti A4: Došlo do kvara na instalacijama, putnici evakuirani

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Zapalio se autobus na autocesti A4: Došlo do kvara na instalacijama, putnici evakuirani
16.07.2022.
u 10:33
Policijska uprava varaždinska organizirala je prijevoz i smještaj vozača i putnika u smještajnom objektu u Goričanu
Pogledaj originalni članak

Na autocestri Goričan - Zagreb jučer oko 22.45 sati zapalio se autobus. Kako je utvrđeno očevidom, 66-godišnji vozač slovačkog autobusa u kojem se uz njega i drugog vozača nalazilo još 48 putnika, kretao se istočnim kolničkim trakom autoceste A-4 iz smjera Zagreba u smjeru Goričana.

U blizini izlaza Varaždin izbio je požar uslijed kvara električnih instalacija klima uređaja.

- Požar se nakon toga iz prostora motora proširio na cijelo vozilo koje je u potpunosti izgorjelo - kažu u PU varaždinskoj.

Vozači i putnici su na vrijeme evakuirani, tako da nije bilo ozlijeđenih osoba. Policijska uprava varaždinska organizirala je prijevoz i smještaj vozača i putnika u smještajnom objektu u Goričanu, gdje su ih zbrinuli djelatnici Civilne zaštite i Crvenog križa.

>> VIDEO Supružnici dobili zatvorske kazne: Napala ga batom za meso, on njoj bacio mobitel kroz prozor

Istražili smo

U pozadini su i atraktivna zemljišta: 'Hrvatska ne gori zbog borova i klime. Požare će biti sve teže gasiti'

Poplave, požari, pijavice i oluje događaju se diljem svijeta sve češće i takve pojave su sve razornije. Stručnjaci tvrde da iza svega stoje klimatske promjene koje se odvijaju brzo i ne smiju se ignorirati. Detaljno smo razgovarali s akademikom Mirkom Orlićem koji ne predviđa lijep scenarij u budućnost kad su požari u pitanju, a stručnjak za šumarstvo Darko Pleskalt posebno se osvrnuo na alepski bor koji obitava u Dalmaciji i oko kojeg je stvoren mit kao o "šibici za potpalu u ljetnim mjesecima". Razgovarali smo i s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem o manjkavostima protupožarnog sustava i problematici neobrađenih poljoprivrednih zemljišta koje bi, kaže, trebalo oporezivati da bi se vlasnike natjeralo na uređenje okoliša koje može spriječiti velike požare. Za komentar smo se obratili i stručnjakinji za urbanizam Ani Grgić koja problematizira Zakon o šumama koji je godinama omogućavao brzu prenamjenu opožarenog zemljišta u građevinsku zonu, a što je pobudilo sumnju da su zainteresirani akteri na tržištu nekretnina proteklih godina namjerno izazivail požare.


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.