ITALIJA

Zajamčeni dohodak krivi je lijek za problem nezaposlenih

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Zajamčeni dohodak krivi je lijek za problem nezaposlenih
08.03.2019.
u 12:18
Italija je ponovno ušla u recesiju. Zar se misli da će nacionalni dohodak pokrenuti gospodarstvo
Pogledaj originalni članak

Nema sumnje da treba ukinuti siromaštvo, ali je li zajamčeni dohodak koji uvodi Italija s vladom Pokreta 5 zvijezda i Lige premijera Contea pravi lijek? Većina Talijana drži kako je potrebno učiniti nešto za pomoć siromašnima, ali isto tako mnogi, posebno na sjeveru zemlje, drže kako je zajamčeni dohodak plaća za nerad, a posljedice će snositi, kao i uvijek, oni koji rade i nalaze se u tzv. srednjem sloju.

Zasad je jedino sigurno da će posao dobiti, i to stalno radno mjesto, tzv. navigatori, odnosno osobe koje će za druge tražiti posao. Bit će zaposleno 6000 osoba koje će nezaposlenima tražiti posao. U međuvremenu bi nezaposleni trebali dobivati najviše 780 eura mjesečno, koje moraju potrošiti u jednom mjesecu i sve na kupnju životnih potrepština (samo se sto eura mjesečno može dići u gotovini). Drugim riječima, što proračun (država, odnosno porezni obveznici) daju, to trgovina oduzima.

U međuvremenu svi koji budu zatražili zajamčeni dohodak morat će potpisati ugovor kojim se obvezuju da će prihvatiti ponuđenom im mjesto (u suprotnome gube zajamčeni dohodak) ili prihvatiti prekvalifikaciju.

Mnogi drže da se trebalo intervenirati smanjivanjem poreza tvrtkama kako bi one otvarale nova radna mjesta. Jer, ako nema radnih mjesta, ni navigatori, koji će na natječaju morati odgovarati na oko 100 pitanja iz deset predmeta među kojima iz opće kulture, logike, informatike, radnog prava i prava na državljanstvo, neće naći posao za nezaposlene.

Upražnjenih radnih mjesta ima, posebno na sjeveru Italije, ali te poslove nitko ne želi raditi. Hoće li, primjerice, fakultetski obrazovana osoba s juga Italije otići raditi kao zidar ili dizaličar? Da se razumijemo, ni jedan posao nije nedostojan, ali zašto se onda studiralo?

Onaj koji je izabrao studij zasigurno nije imao na umu raditi poslove za koje nisu potrebne velike kvalifikacije. S druge strane, talijansko gospodarstvo stoji, odnosnu ušlo je ponovno u recesiju. Zar se misli da će zajamčeni dohodak pokrenuti gospodarstvo? Stječe se dojam kako se pitanje nezaposlenosti liječi krivim lijekom.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

JA
jadranskomore
13:06 08.03.2019.

Ko god da doje na valst isto ti je sranje lijevi ili desni sve po svud na cijelome svijetu, onaj ko je citao interviju velikog austrijanca u americi Arnolda Svarcenegera koji je bio u 2 mandata gavrement onda zna cijelu istinu o demokratima, socijalistima/komunistima kad je rekao: ja neznam niti jednog jedinog republikanca ili demokrata koji se bori za svoje birace, takovih nema i ova politika od oboje mi se gadi.

JA
jadranskomore
13:04 08.03.2019.

Oovo je genijalno za azilante hihihihihihi, sad ce samo ludi da trazi posao hihihihihhi

AA
aabbcc
22:15 08.03.2019.

…"kao" zidar ili dizaličar?/ Te poslove ne mogu raditi ni oni koji zavrse dva fakulteta bez da zavrse prave Skole za zidara ili dizaličara. Zanimanje "kao"! ne postoji.