Gradnja brana

Zagorje će 2016. biti sigurno od poplava

Foto: Ivančica Jurčević
Zagorje će 2016. biti sigurno od poplava
18.11.2013.
u 16:00
U Hrvatskim vodama koje su investitor potpisani su ugovori za retencije na području Gornje Stubice i Đurmanca koje bi trebale proraditi za dvije godine
Pogledaj originalni članak

Zagorje bi za dvije godine trebalo postati sigurno području od poplava. U Hrvatskim vodama koje su investitor radova potpisani su ugovori za izgradnju dviju retencija, jedna je na području Donjeg Macelja u Smiljanovoj Grabi i druga Burnjak na istoimenom vodotoku u Gornjoj Stubici. Nakon javnog nadmetanja i žalbenih rokova posao je povjeren tvrtki Vodopriovreda Zagorje, uz tvrtke koje će obavljati geodetski nadzor. Kako nam je rekao Tomislav Suton, voditelj Vodnogospodarske Ispostave Krapina - Sutla vrijednost retencije na području Stubice je 8,2 milijuna kuna, a one u Smiljanovoj Grabi 16 milijuna kuna. Ova je skuplja, kako to objašnjava voditelj Suton zbog geomehanički nepovoljnijeg tla. U tijeku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa i ako ne krajem ove godine, početkom 2014. radovi će sigurno početi - najavio je voditelj Suton.

Čišćenje potoka

 - Zbog prošlotjednih poplava koje su nanijele štetu poljoprivednicima uz potok Ravninšicu u Općini Đurmanec idemo u hitnu sanaciju tog potoka u kojem zaraslo drveće stvara čepove, pa će se on strojno očistiti. To će se napraviti na zahtjev Općine Đurmanec - rekao je Tomislav Suton. Što se tiče izlijevanja Krapiničice u Doliću između Žutnice i Đurmanca, ovdje se radi o tzv. “prirodnoj depresiji”. Retencija Velika Ravninščica planirana je za 2015., a ta bi brana smanjila poplave u Đurmancu i Krapini, posebice na kritičnoj dionici u Doliću - dodao je Suton.

Radovi na Krapinici 2014.

Samo tijekom ove godine na inzistiranje  Županije predstavnici Hrvatskih cesta dva su puta došli na sastanak i obišli teren. Unatoč tome što je pitanje gradnje retencija staro desetljećima sada se konačno počinje ostvarivati. U 2012. Hrvatske vode za razne poslove oko zaštite voda uložile su preko 50 milijuna kuna, dok je za ovu godinu planirano ulaganje u visini od oko 41 milijuna kuna. Nastavak radova na koritu rijeke Krapinice u Krapini, čiji su investitor također Hrvatske cesta očekuje se u 2014.

Jedan od značajnih istaknutih županijskih priroriteta je i rijeka Sutla koja ujedno predstavlja i državnu granicu, a veći dio vodnih građevina treba se nalaziti sa slovenske strane. Planirana je između ostalog izgradnja sustava retencija, a sve to treba biti sukladno uvjetima zaštite prirode obzirom da je područje rijeke Sutle proglašeno područjem ekološke mreže.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
Martino
22:40 22.11.2013.

..nigdje se ne spominje čišćenje potoka u Zlataru i Loboru, gdje je prema svim medijskim izvješćima bilo najviše poplava i problema.