Premijera

Zaboravu oteti heroji iz šume Rosinjača

Foto: Pixsell
Zaboravu oteti heroji iz šume Rosinjača
04.12.2011.
u 18:38
Dokumentarni film o jednom od najžešćih napada velikosrpskog agresora na najveći slavonski grad, 5. prosinca 1991. inicirao je ogranak UHDDR-a “Sveti Rok”, a bit će premijerno prikazan danas u HNK
Pogledaj originalni članak

Prvi dokumentarni film o ratnom Osijeku “Rosinjača”, čije je snimanje započelo u prosincu prošle godine, premijerno će biti prikazan danas u HNK, na 20. obljetnicu stradanja 16 hrvatskih branitelja u šumi između Osijeka i prigradskog, tada okupiranog naselja, Tenja. Dokumentarni film o jednom od najžešćih napada velikosrpskog agresora na najveći slavonski grad, 5. prosinca 1991. inicirao je ogranak UHDDR-a “Sveti Rok”, a redateljske se palice, u produkciji HRT-a, prihvatio Tomislav Mršić.

 

– U stvaranju filma je sudjelovalo desetak svjedoka akcije, među njima i general Mladen Mikolčević čiji je ratni nadimak padobranac te Goran Pelegrin, sin poginulog Mihajla Pelegrina, čije tijelo još uvijek leži u šumi Rosinjača, a do kojeg se ne može zbog mina. U filmu je rekonstruirana akcija, a isprepleten je i sa snimkama izvlačenja tijela iz neprijateljskog okružja tjedan dana poslije, a koje je te 1991. pod okriljem mraka snimio Mario Romulić – kaže glavni inicijator filma, predsjednik UHDDR-a sveti rok, Zlatko Bebek.

 

Film koji će biti prikazan na HRT-u, uredio je proslavljeni hrvatski redatelj, Osječanin Branko Schmidt, koji će danas doći na premijeru. Redatelj Tomislav Mršić, naime, nalazi se u Londonu gdje snima novi dokumentarac te neće moći nazočiti premijeri.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BK
B Kosa
19:26 04.12.2011.

Trebamo vise filmova o domovinskom ratu i Hrvatskim braniteljina koji su branili svoju zemlju. Dosta nam je filmova o partizanima koji su falsikovali hrvatsku povjes i i sirili mrznju i laz o hrvatskom narodu koji su dobro pobili i mucili po raznim zatvorima i KPD radilistima

MP
mprelesn
01:11 05.12.2011.

da, slažem se...ali filmova o pravim braniteljima poput ovih...a ne o nekim tobož bojnicima itd...

VE
velikazmija
18:43 06.12.2011.

u udbi ili