OSTAVLJENI U Domu u Ljeskovici posjeti su rijetkost

Zaboravljenim štićenicima posjeti su lijek

Foto: import
Zaboravljenim štićenicima posjeti su lijek
19.08.2007.
u 16:19
Pogledaj originalni članak

Naši korisnici jako se raduju svakom posjetu, bilo da je riječ o njihovim najbližima ili nepoznatim osobama. Često pitaju hoće li im netko doći u posjet.  Od 370 štićenika, njih pola nitko ne posjećuje.

Nekima rodbina dolazi jednom godišnje, a neki svoje najbliže ne vide i po 10 godina – ističe Katica Krijanović, ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Ljeskovici u Požeško-slavonskoj županiji.

Osamljeni u Domu
A stručnjaci jasno govore da je posjet duševnim bolesnicima smještenim u instituciji katkad djeluje blagotvornije od bilo kojega lijeka. Unatoč činjenici da u ustanovi sklapaju velika i iskrena prijateljstva, bez obitelji osjećaju se osamljeno, a svaki odlazak kući za njih je veliki događaj.

– Jako mi je drago kad netko dođe, oduševljena sam, kao i moji prijatelji. Veselimo se svakom posjetu. Moja rodbina i prijatelji nisu mi dolazili, ali ja njih posjećujem – kazala nam je korisnica Štefica Štivičić iz Sićica kraj Nove Gradiške.

Većini štićenika u posebno lijepom sjećanju ostaju posjeti požeškoga biskupa dr. Antuna Škvorčevića koji ih obilazi.  Osim biskupa, korisnike već 11 godina posjećuju i požeški srednjoškolci, učenici čaglinske osnovne škole te članovi franjevačkog svjetovnog reda iz Požege. Štićenike razveseli i nekoliko kulturno-umjetničkih društava koja izvedu svoje programe, a žene iz udruge Hrvatsko srce donose kolače za većih crkvenih svetkovina.

Neprikladni smještaj
U ljeskovačkom domu, koji postoji od 1935. godine, nalazi se 90 posto psihički bolesnih osoba koje u tu ustanovu dolaze iz duševnih bolnica.

To je ujedno i dom većem broju mentalno retardiranih osoba koje inače nisu predviđene za takvu ustanovu, a koje su tu ostale jer je ta ustanova donedavno bila dom svih kategorija korisnika.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr