skupa veljača

Šokirali ih 50 posto veći računi za plin!

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
radijator
Foto: 'Goran Kovacic/Vecernji list'
'za unutrasnju.....01.08.09. rijeka....porez na dodanu vrijednost pdv 23 posto na racunima od danas Photo: Goran Kovacic/Vecernji list'
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
27.03.2014.
u 16:20
Račun za plin nam je 1240 kuna, a očekivali smo da će biti oko 600. Štedjeli smo najviše što smo mogli, a ispalo je dvostruko skuplje - kažu supružnici Golubić
Pogledaj originalni članak

Računi za plin za veljaču šokirali su ovih dana Međimurce. Građani su ostali u čudu jer su računi za najkraći mjesec u godini, koji je, uz to, bio i natprosječno topao, i do 50 posto veći od očekivanja! Prosječna temperatura u veljači bila je 4,6 stupnjeva, a bilo je i dana kad je vani bilo proljetnih 16. Najniža je izmjerena temperatura bila minus četiri stupnja.

- Račun je 1240 kuna, a očekivali smo da će biti oko 600 kuna.

Štedjeli smo najviše što smo mogli, a ispalo je dvostruko skuplje. Mislim da tu nešto nije čisto, da li se  s kompresorom upuhava zrak ili moramo plaćati ono što se negdje izgubi, ne znam, ali grijanje na plin postalo je luksuz za nas umirovljenike, ali i za radne ljude - ogorčen je Čakovčanin August Golubić. On i supruga žive u obiteljskoj kući od 150 četvornih metara, no ne griju polovicu prostorija jer ih ni ne koriste. Kćer pak im živi u stanu od 42 kvadrata, a račun joj je čak 650 kuna, iako pola dana grijanje uopće ne uključuje jer je na poslu.

- Teško je pratiti potrošnju otkako su uveli obračun po kilovatsatima, a ne više po prostornim metrima plina. Zvao sam u Međimurje-plin, žalio sam se, ali rekli su da ne mogu pomoći, da je obračun točan i da ga treba platiti - napominje. O prelasku na grijanje na drva ne razmišlja jer bi trebalo nabaviti peći i, naravno, drva. No, ta ideja sve je primamljivija obitelji Mance, koja ima šumu.

- Planiramo ugraditi peći koji mogu iskorištavati i sitniji drveni otpad, pa bi grijanje bilo jeftinije i učinkovitije od klasičnih peći na drva. Nakon što je povećana cijena plina, isplatilo bi se grijati i na kupovna drva - smatra Davorin Mance. Račune plaćaju po paušalu. Rata im je dosad iznosila 725 kuna mjesečno, a odsad 820 kuna. - Ne mogu nikako objasniti kako može grijanje biti skuplje u veljači nego u siječnju! Mislim da je problem u kvaliteti plina. Kad kuham na plin iz boce, kod mene voda za kavu zavrije za pet minuta, a kod mame, koja ima kuhala na gradski plin, za petnaest minuta - ističe. U Međimurje-plinu uvjeravaju da je sve obračunato po pravilima. Ogrjevna vrijednost, tvrdi direktor Nenad Hranilović, može na konačnu cijenu plina utjecati tek dva do tri posto, a redovito je, dva puta mjesečno mjeri Inina tvrtka Plinacro.

>> Vinkovački Glas potrošača provjeravao zašto su računi za plin tako visoki

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

NA
narod1
16:37 27.03.2014.

nama je dojadilo reketarenje proizvođača plina koji stalno poskupljuju iako je proizvodnja sve jeftinija. Ove zime nismo uopće palili plinsko grijanje već konvektorske električne radijatore i klimu. Ispalo nam je duplo jeftinije od grijanja plinom. Plin nam ustvari više i ne treba nek si ga uzmu

DU
Deleted user
17:44 27.03.2014.

mislim da bi ovu plinsku mafiju netko trebo kontrolirat ili moramo iskopcat plin koji smo skupo platili naci druga rijesenja postali su nesnosljivi a drzava zatvara oci pred tim problemom kaoi ostalim kriminalnim radnjama

BA
balansero
18:02 27.03.2014.

makar danas imamo mogućnost izbora kako se najpovoljnije grijati. nekima su to drva, drugima lož ulje, treći vide prednost u struju veći dio potrošača koristi plin. pričati kako su prevareni je doista smješno pa imaju brojilo na kući pišite stanje na početku i na kraju mjeseca pomnoženo se cijenom kubika plus naknada što imate plin i račun štima. malo se govori o stvarnom poskupljenju plina, prije nekih sedam godina kubik je bio 2,08kn danas je 3,91kn plus mjesečna naknada 20kn što koristiš plin, nakupi se toga.