Krvavi brigadir

Za ubijanje civila Nijemac umjesto zatvora dobio generalski čin

Foto: AFP/Pixsell
Za ubijanje civila Nijemac umjesto zatvora dobio generalski čin
11.08.2012.
u 08:15
Zapovijed koju je Nijemac izdao ravna je ubojstvu jer to nije imalo nikakva vojna opravdanja niti se udarom što postiglo
Pogledaj originalni članak

Njemački brigadir Georg Klein koji je za vrijeme boravka u Afganistanu naložio zračni udar u kojem je poginulo stotinu ljudi, većinom civila, bit će promaknut u čin generala! Prema Kleinovim zapovijedima, zrakoplovi NATO-a raketirali su u rujnu 2009. dvije cisterne u Kunduzu, a od siline eksplozija poginulo je mnogo civila, među kojima i djeca mlađa od 16 godina.

Pokušali zataškati

Zbog skandala koji je u to vrijeme nastao, smijenjen je i njemački ministar obrane Franz Josef Jung, načelnik Glavnog stožera Bundeswehra Wolfgang Schneiderhan te tajnik Ministarstva obrane Peter Wichert jer su pokušali zataškati cijeli slučaj. Protiv samog Kleina odbačene su optužbe, a sada je dobio i ponudu da preuzme dužnost divizijskog vođe novog federalnog ureda za ljudstvo, što automatski nosi i generalski čin. Skandal je iz Hrvatske perspektive još i veći, jer dok je časnik Bundeswehra koji je naložio zračni napad čije su posljedice desetine mrtvih civila koji nisu imali nikakve veze s militantima unaprijeđen, naši generali Gotovina i Markač osuđeni su u prvostupanjskom procesu zbog “prekomjernog granatiranja Knina” iako nije dokazana ni jedna jedina žrtva koja je u tom granatiranju stradala.

Nema usporedbe

– Ovdje je na snazi latinska izreka “Quod licet Iovi, non licet bovi”, odnosno, što je dopušteno (bogu) Jupitru, nije dopušteno govedu. Drugim riječima, velike sile mjeri se drugačijim metrom – kaže admiral Davor Domazet-Lošo, jedan od sudionika i ključnih časnika u vrijeme akcije Oluja. Prema njegovim riječima, zapovijed koju je izdao njemački časnik u Afganistanu ravna je ubojstvu i ne može se uspoređivati s Olujom koja je bila legitimna oslobodilačka operacija.

– Oluja je bila složena operacija kojoj je cilj bilo oslobođenje okupiranog teritorija, dok je napad zrakoplovima u Kunduzu bio samo akcija koja nije imala nikakva opravdanja, ništa se s njim ne bi postiglo. Radi se o čistom ubojstvu za koje veliki prolaze nekažnjeno – zaključio je Domazet-Lošo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Vrijeme
Vrijeme
08:34 11.08.2012.

Imamo i mi generala,.....

Avatar Stipo Li
Stipo Li
08:53 11.08.2012.

Ništa novo! Veliki j*bu a mali trpe.....

SE
Sejo
15:22 11.08.2012.

Pa i nije ovaj general nista kriv.Istina je da su talibani napali konvoj sa gorivom koji su osiguravali Nijemci,Nijemci su se povuli jer su napadaci bili mnogo jaci i pozvali avijaciju.Problem je sto su lokalni stanovnici se pridruzili napadacima u pljacki goriva i kada je avijacija dejstvovala niko nije znao da su i civili bili tu,a i sami su krivi i izabrali da pljackaju