USPOREDBA

Koliko dugo treba raditi za kupnju stana od 60 kvadrata

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
zgrada
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
09.09.2010., Zagreb - Panorama grada Zagreba. Neboderi u naselju Srednjaci u ulici Brace Domany Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Kristina Franić
gradovi
03.09.2014.
u 07:51
Od zagrebačkog je skuplji jedino stan u Beogradu
Pogledaj originalni članak

Za stan u Zagrebu prosječan Hrvat treba raditi dvostruko više od prosječnog Nijemca za stan u Berlinu! Iako je cijena kvadrata u Zagrebu od početka krize 2008. godine pala više od 30 posto, većini Hrvata stan u svojoj metropoli ostat će samo san. Za stan u svom glavnom gradu Hrvati moraju raditi puno više od Slovenaca, Mađara, Čeha i Nijemaca za svoja četiri zida u Ljubljani, Budimpešti, Pragu i Berlinu.

Uspoređujući prosječnu plaću s cijenom prosječnog kvadrata u šest zemalja – Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Njemačkoj i Srbiji, proizilazi da je mjerenjem kupovne moći od zagrebačkog skuplji jedino stan u Beogradu.

Kvadrat stana u središtu Zagreba u prosjeku stoji 2300 eura, a izvan središta 1425 eura, dok je kvadrat u srcu Berlina 3220 eura, a izvan centra 2010 eura, pokazuju podaci portala numbeo.com., koji uspoređuje troškove života u cijelom svijetu. Prosječna je neto plaća u Hrvatskoj 705, a u Njemačkoj 1800 eura. Dakle, za 60 kvadrata u središtu Zagrebu Hrvat mora izdvojiti više od 195 prosječnih mjesečnih plaća (za to mora raditi 16,3 godine).

Foto: Kristina Franić

Za 60 kvadrata u Berlinu Nijemac mora izdvojiti 107 mjesečnih plaća (toliko zaradi za 8,9 godina). Za stan u svojoj metropoli Česi rade 15,6, Slovenci 13, a Mađari 11,3 godine. Srbi imaju prosječnu plaću 415 eura, a prosječni kvadrat u središtu Beograda stoji 1860 eura. Za 60 kvadrata u Beogradu Srbi moraju raditi čak 22,4 godine.

>> Samo Rumunjska i Bugarska imaju niži kupovni standard od nas

>> Austrijancima na Jadranu 40 posto jeftinije nego doma

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 46

IN
intellegens
09:06 03.09.2014.

Kako je onda moguce da samo 40 posto njemaca zivi u vlastitoj nekretninia vise od 90 posto hrvata imaju rjeseno stambeno pitanje. Tu su jos vikendice , apartmani , kuce na moru ...Hvala drugu TITU. Zahvaljujuci njemu smo jos uvjek 10 godina ispred njemacke pored sve ove pljacke korupcije nepotizma ...

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:22 03.09.2014.

Kvadratni metar stana je u HR još uvijek preskup u odnosu na primanja...Oni koji rade stanove za tržište žele čim više zaraditi i deru svoje kupce koji su u bezizlaznoj situaciji....No šta će raditi prodavači (a može se desiti) kada se kupnja stanova smanji na svega cca 10 % ??? A stanovi izgrađeni i stoje prazni....Mladi bračni par uzme kredu na cca 30 godina...a nakon godinu-dvije ostanu bez posla..Cijene stanova će se morati smanjivati i svi će biti zadovoljni...Po meni bi cijena kvadrata u ZG trebala biti ispod 1000 eura (ajd u ekskluzivnim dijelovima i više)....sve ostalo je utopija...

Avatar Melankolija
Melankolija
09:05 03.09.2014.

Covjece, zemlja u raspadu, skoro cijeli mirovinski i zdravstveni fondovi u "smecu", a ovi traze po 2300 eura/m2, u kvartovima punim grafita, istrosenih fasada, vlaznih podruma i smrdljivih stubista. Svijet nije normalan ili uopce ne kuzi stanje u zemlji.