Istraga utvrdila

Za smrt ročnika Marka Zalovića odgovoran vozač tenka

Foto: MORH/ Pixsell
Ročnik HV-a Marko Zalović
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
marko zalović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
sprovod Marko Zalović (1)
Foto: Večernji list
Mladi ročnik Marko Zalović poginuo tijekom vojne obuke (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Vojni poligon Gašinci (1)
16.09.2013.
u 20:50
Povjerenstva je utvrdilo i odgovornost za dva časnika - voditelja obuke gađanja I.T., kao i njegovog zamjenika časnika A.B
Pogledaj originalni članak

Istraga o tragičnoj smrti 21-godišnjeg dragovoljnog ročnika Marka Zalovića iz Martina kod Našica, kojeg je 14, kolovoza pregazio tenk M-84 na poligonu u Gašincima kod Đakova, kako je i obećano u MORH-u i Glavnom stožeru OS RH, bila je brza. Vojna povjerenstva utvrdila su i odgovornost za tragediju. U istrazi je sudjelovalo i Državno odvjetništvo. Njihov nalaz kaže da se protiv vozača D.P. podnosi kaznena prijava zbog djela protiv opće sigurnosti. Prema članku 215., stavku 3. Kaznenog zakona RH, kojim se regulira kaznena odgovornost za dovođenje života i imovine u opasnost.

Istraga je, dakle pokazala da je za iznenadno skretanje tenka s rute po cesti, odgovoran, nažalost isto tako mladi vozač, netom stasali profesionalni vojnik koji je vraćao tenk s vježbe gađanja na automatskom tenkovskom strelištu u Gašincima. Povjerenstva su utvrdila da je tenk bio tehnički ispravan, dakle preostao je "ljudski faktor". Povjerenstva su istražila i da li su poštovane zadane procedure o sigurnosti rada na poligonu.

Unutar Oružanih snaga, nakon tragičnog događaja, potiho se tvrdilo kako prema Standardnim operativnim procedurama (SOP), dokumentu koji propisuje i regulira proces obuke - tenk i mladi, neiskusni dragovoljni ročnik nisu smjeli biti na istom mjestu u isto vrijeme. No, kako je, komentira se u vojnim krugovima, zbog štednje poligon na Gašincima "prebukiran" (sve vježbe prebačene su u 4 najtoplija mjeseca godine), takvi se bliski susreti ipak znaju dogoditi. Ovoga je puta to prouzročilo tragične posljedice.

Da je i u tim tvrdnjama bilo istine, pokazala je, očito i istraga, jer osim odgovornosti za vozača tenka, D.P., povjerenstva nalažu i stegovnu odgovornost i za dva časnika - voditelja obuke gađanja (tenkom) I.T., kao i njegovog zamjenika časnika A.B., a zbog "propusta u koordinaciji i nepridržavanju propisanih mjera sigurnosti". Istraga je, dakle, provedena u skladu s izjavama general-bojnika Dragutina Repinca, zapovijednika hrvatske Kopnene vojske, a koji je zajamčio kako će, utvrdi li Vojna policija organizacijske propuste te kršenje mjera sigurnosti u slučaju pogibije ročnog vojnika Marka Zalovića, protiv svih odgovornih biti poduzete odgovarajuće mjere. Isto je zajamčio i ministar obrane, Ante Kotromanović.

Dragovoljni ročnik Marko Zalović smrtno je stradao na poligonu Gašinci kod Đakova tijekom standardne pješačke obuke, dok se nalazio u kanalu uz cestu kojom su se vraćala dva tenka M-84. S obzirom da je riječ o prvoj pogibiji nekog od, do sada oko 5000 obučenih dragovoljaca, te da je riječ o teškoj tragediji i za obitelj Zalović, kao i cijeli vojni sustav, u ministarstvu obrane drže da bi poginulom mladom domoljubu trebalo odati posmrtno priznanje. Namjeravaju obitelji predložiti da se vojni poligon Gašinci, ili tamošnja vojarna preimenuje imenom Marka Zalovića.

U Hrvatskoj postoje dva takva vojna poligona. Onaj veći, na Slunju nosi naziv "Eugen Kvaternik", po hrvatskom piscu, političaru i revolucionaru koji je 8. listopada 1871. godine predvodio narodni ustanak u Rakovici (Rakovička buna), te je u ustanku i smrtno stradao. Vojni poligon "Gašinci", nalaze se 14 km od Đakova, dimenzije poligona su 7,5x5 kilometara. Na Gašincima se nalazi čak deset različitih strelišta - automatsko pješačko i tenkovsko, strelište za gađanje ručnom bombom, strelište za instinktivna i situacijska gađanja... i deset vježbališta - za pješaštvo, protuoklopništvo, PZO, topništvo...Oružane snage smatraju da je ovo najbolji poligon za obuku pojedinaca i manjih skupina vojnika (ranga voda, satnije do bojne). Na poligonima je intenzivirana obuka naših i, sve više i vojnika iz inozemstva, uglavnom iz savezničkih vojski u sklopu NATO-a.

>>Tenk skrenuo s ceste i pregazio mladog ročnika HV-a

>>Marko je išao u vojsku jer drugog posla nema

>>Tenk nije zablokirao, no još se ne zna što je uzrok tragediji

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.