Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrt ročnika

Marko je išao u vojsku jer drugog posla nema

Ročnik HV-a Marko Zalović poginuo na vojnoj obuci
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/5
15.08.2013.
u 19:28

Istražitelji rastavljaju hidrauliku. Posadu su činili profesionalni vojnici, a stradali ročnik na vježbi je bio “markirant”

– Tata, čuo sam da je Marko nastradao. Kako mu je? – izgovorio je u telefonsku slušalicu ročnik Matija Štefančić iz Martina pokraj Našica u srijedu navečer. S knedlom u grlu, otac mu je odgovorio kako je njegov susjed i prijatelj od malih nogu – mrtav.

Selo zavijeno u crno

Marko Zalović, 21-godišnji ročnik, život je izgubio pod kotačima tenka tijekom obuke na vojnom poligonu u Gašincima pokraj Đakova. Tragedija se dogodila u srijedu oko 11.45 sati kad je vozilo “pod nerazjašnjenim okolnostima” skrenulo s ceste. Mladić je tada bio u kanalu. Za služenje vojnog roka prijavio se dragovoljno, a na obuci je tek od 5. srpnja. Bio je sin jedinac.

Nezaposleni automehaničar odlaskom u vojsku želio si je, kažu nam, osigurati bolje sutra, baš kao i nekolicina mu vršnjaka iz mjesta.

– Prijavio se u vojsku s mojim sinom. Odrasli su zajedno, a skupa su donijeli i tu odluku – potresena je susjeda Ankica Štefančić. Iako joj i stariji sin radi u vojsci, mlađega je odgovarala od te zamisli.

– Nisu znali kamo bi se okrenuli nakon srednje škole. Teško se živi, nema posla. Vojska je ipak državna služba i bolje plaćena od nekih drugih poslova pa su otišli – navodi ona.

Selo je zavijeno u crno. O nesretnom Marku mještani imaju samo riječi hvale. – Sve što dobro kažete za njega, nećete pogriješiti – pričaju susjedi u nevjerici. Zrelošću i odgovornošću isticao se, dodaju, od vršnjaka “koji se opijaju i razbijaju tatine automobile.”

– Nije niti pio niti pušio. Bio je prekrasan, pun snage – opisuje ga Gabrijel Damjanović. Imao je ozbiljnu vezu s djevojkom iz obližnjeg sela.

– Otac sam triju sinova, ali on je bio bolji – kazao je jedan naš sugovornik o tome koliko je Marko bio omiljen. Vojska je još u srijedu stigla u dom Zalovićevih. Pomažu u organizaciji pokopa, a s neutješnim ocem Josipom bili su jučer i na groblju. Otac je zaposlen u Našice cementu, a majka je domaćica.

Istražitelji rastavljaju hidrauliku

Ročnici su u Gašincima na taktičko terenskoj obuci koja traje od 24. srpnja do 29. kolovoza. Dva su se tenka M-84 kobnog jutra vraćala s vježbe kada je jedan od njih nekontrolirano skrenuo. U vozilu su bili pripadnici Pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan. Neslužbeno, iz MORH-a kažu da će istraga biti brza jer “ili je kriva tehnika, ili ljudski faktor”. Da bi se otklonila sumnja da je tenk “blokirao”, istražitelji rastavljaju hidrauliku.

Posadu tenka činili su profesionalni vojnici, koji su imali svoju vježbu na poligonu, nevezanu uz vježbu ročnika. Nesretni ročnik bio je na tom mjestu bojišta uz još nekolicinu kolega, s instruktorom, te da su glumili tzv. markirante (neprijatelje). Vježbe su vodili vrlo iskusni zapovjednici, časnici i dočasnici, s iskustvom iz 4. i 9. Gbr.

>> Tenk skrenuo s ceste i pregazio mladog ročnika HV-a

>> Oni su najbolji od najboljih iz generacije. Zato je tragedija i veća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije