bez mina do 2019.

Za razminiranje EU nudi 10 milijuna eura u 10 godina

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Za razminiranje EU nudi 10 milijuna eura u 10 godina
20.10.2012.
u 16:45
Za taj se novac treba izboriti projektima i dobro ga potrošiti, kaže Erol Akdag, ataše delegacije EU u Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je prva zemlja pristupnica koja će raditi na rekultivacija miniranih površina sredstvima iz fondova EU. Za to je predviđeno 10 milijuna eura godišnje u idućih deset godina. No, za taj novac treba prijaviti projekte i izboriti ga na taj način, te ga dobro potrošiti – kaže Erol Akdag, ataše delegacije EU u Hrvatskoj zadužen za ljudska prava, manjine, razminiranje i civilno društvo.

Posjetio je Karlovac u sklopu najave projekta razminiranja u Karlovačkoj županiji: za čišćenje 2,7 četvornih kilometara uložit će se 2,65 milijuna eura, a EU sudjeluje u financiranju s 1,99 milijuna eura. Do sredine sljedeće godine Karlovac će biti očišćen od mina.

– Imamo i ljudske i tehnološke kapacitete da razminiramo. Potrudit ćemo se da dobijemo što više novca – najavila je ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje Dijana Pleština.

Od 1998. godine do danas EU je pomogla razminiranje Hrvatske s više od 20,7 milijuna kuna, a ukupno je u tu svrhu potrošeno oko četiri milijarde kuna, otkriva v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Miljenko Vahtarić. Planirano je Hrvatsku razminirati do 2019.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CY
cydonia
09:23 21.10.2012.

a novac će naravno otići u druge "projekte" od velike važnosti za vladu..