izbori u sad-u

Za razliku od Obame, Joe Biden potukao republikanca Ryana

Foto: Reuters/Pixsell
Joe Biden, Paul Ryan (1)
Foto: Reuters/Pixsell
Joe Biden, Paul Ryan (1)
Foto: Reuters/Pixsell
Joe Biden, Paul Ryan (1)
12.10.2012.
u 08:24
Govore o ovoj velikoj recesiji kao o nečemu što je palo s neba. O, Bože, odakle je došla? Došla je od ovog čovjeka koji je glasao da se troškovi dva rata stave na kreditnu karticu, kazao je Biden
Pogledaj originalni članak

Žestoka je bila sinoć debata između kandidata za američkog potpredsjednika, demokrata Joea Bidena i republikanca Paula Ryana. Predizborno sučeljavanje održano je na jednom malom sveučilištu u saveznoj državi Kentucky, a obilježila ga je oštra rasprava o nacionalnoj sigurnosti, porezima, zdravstvenoj zaštiti i ekonomskoj politici te je, prema pisanju američkih medija, Biden doslovno potukao svog protukandidata Paula Ryana.

Joe Biden zatražio je od republikanaca u Kongresu da se "povuku i dopuste Obaminoj administraciji da popravi ekonomsku situaciju". Republikance je i okrivio za samu recesiju.

– Znali smo da se moramo založiti za srednju klasu. Odmah smo spasili General Motors, zatim smo otišli malo dalje i smanjili poreze srednjoj klasi. I kada se to dogodilo – što je Romney učinio? Rekao je: "Ne, pustite da Detroit bankrotira" – komentirao je demokrat Biden. Osvrćući se na ekonomsku situaciju u državi, Ryan je dodao:

– Jesu li naslijedili loše stanje? Apsolutno, ali mi idemo u krivom pravcu. Rast je 1,3 posto. To je sporije nego prošle godine, a prošle godine bilo je još sporije od pretprošle godine. Ukupno 23 milijuna Amerikanaca bori se za radna mjesta, 15 posto ih živi u siromaštvu. Tako ne izgleda pravi oporavak.

– Govore o ovoj velikoj recesiji kao o nečemu što je palo s neba. O, Bože, odakle je došla? Došla je od ovog čovjeka koji je glasao da se troškovi dva rata stave na kreditnu karticu – oštar je bio trenutačni potpredsjednik SAD-a.

Tijekom rasprave o zdravstvenoj reformi za starije građane, a koju Mitt Romney i Paul Ryan žele djelomično privatizirati, Biden se pozvao na Ryanov prijedlog da vlada djelomično plati dio zdravstvenog osiguranja starijim građanima.

– Ljudi, koristite zdravi razum. Kome vjerujete kad je u pitanju ovo? – zapitao se Biden.

S druge strane, Ryan je oštro napao Obaminu administraciju zbog neadekvatnih sigurnosnih mjera u Libiji i zato što su joj, kako je naveo, trebala dva tjedna da prizna da je riječ o terorističkom napadu.

– Naš ambasador u Parizu ima odred marinaca koji ga čuvaju. Zar odred marinaca ne bi trebao čuvati našeg ambasadora u Benghaziju, mjestu gdje smo znali da postoji naoružana ćelija Al Qa'ide – pitao je Ryan.

Nakon debate i sam Barack Obama komentirao je sučeljavanje.

– Biden je obavio strašan posao večeras. Ne mogu biti ponosniji na njega. Vrlo je dobro zastupao naše stavove – rekao je Obama.

>> Romney dobio prvu rundu, Obama se pokazao nesigurnim

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

NI
Nini istrijan
14:33 12.10.2012.

Fantasticna debata,mnogo bolja od one prve izmedju Obame i Romneya. U Americi su misljenja podjeljena o tome tko je pobijedio neki komentatiri daju prednost Bidenu a neki Ryanu. Za mene je bio Biden bolji jer je pokazao da dugogodisnje prisustvo u senatu i kongresu ipak puno znaci.Iznosio je s nevjerojatnom lakocom podatke cak iz Reganovog vremena. Problem republikanaca je i nocas bio u tome da nisu mogli detaljnije specificirati nacin rjesavanja ekonomije i nezaposlenosti . Najveca je diskusija bila oko srednje klase za koju republikanci tvrde da propada zbog politike oporezivanja dok ga je Biden poklopio da je to nonsens jer 98% tih obrtnika ne zaradjuje vise od 250tis dolara godisnje pa time ne ulaze u one koje se naknadno oporezuju. On je izricito naglasio da je povecan porez prvenstveno usmjeren na one koji zaradjuju vise od 1 milijuna dolara godisnje. Neveo je i to da ce u periodu od 10 godina 120 000 bogatih amerikanaca dobiti oko 500 milijardi dolara vise u dzepu i da je to nepravda jer njima taj novac ne treba,a istovremeno se zna da u Americi ima preko 20 milijuna siromasnih.

Avatar madcap
madcap
15:58 12.10.2012.

Ne znam za Amere, ali meni je i Romney bio, u stvari, očajan. Da se čita transkript onoga što je govorio u debati s Obamom i ne gleda dojam jedino što bi se moglo vidjeti kod Romneya je hrpa kontradiktornih tvrdnji, laži i štetnih prijedloga ničim argumentiranih a ponajviše uobičajenih floskula. Sad još i ovaj. Svaka čast Bidenu što ga je spustio na zemlju s velike visine.

UK
UKUSA
10:25 12.10.2012.

Koga briga za ovu glumu i hollywood.