Najveći natječaj dosad

Za programe aktivnog starenja do 100 milijuna kuna

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Za programe aktivnog starenja do 100 milijuna kuna
VL
Autor
Valentina Wiesner
27.04.2019.
u 12:00
Minimalni je iznos potpore na ovom natječaju pola milijuna kuna, a maksimalni dva
Pogledaj originalni članak

Čak sto milijuna kuna na raspolaganju je udruženjima civilnog društva kroz natječaj “Pridruži se – aktivni u mirovini“ koji bi trebao pomoći aktivnijem životu umirovljenika, a na jučerašnjoj Večernjakovoj konferenciji najavio ga je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

– Otvoren je natječaj jedan od najvećih ikad koji se odnosi na udruge civilnog društva. Nije samo za udruge umirovljenika, nego i za ostale. Poticat ćemo međugeneracijsku suradnju i socijalne inovacije – najavio je ministar uzimajući kao dobar primjer domove u kojima zajedno žive studenti i umirovljenici koji već postoje u nekim europskim državama.

Minimalni je iznos potpore na ovom natječaju pola milijuna kuna, a maksimalni dva. No Hrvatska iz Europskog socijalnog fonda na raspolaganju, ako ih bude znala povući, ima više od milijardu kuna za poticanje aktivnog starenja.

– Iskorak prema aktivnom starenju je i to što smo omogućili umirovljenicima da rade četiri sata. Dobar dio tih ljudi, koji se vratio na tržište rada, ističe da su se osjećali isključenima iz društva – komentirao je ministar.

Zdenka Čuhnil iz Matice umirovljenika nadu polaže baš u najavljene natječaje kao način da se umirovljenicima kojima su nedostupni razni programi, recimo edukativni i sportski, omogući pristup, dok ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak računa na povećanje odaziva starijih od 65 na programe preventivnog otkrivanja raka debelog crijeva, dojke i grlića maternice. Na panelu o aktivnom starenju čulo se i da očekivano trajanje života raste, a sve brojnije starije stanovništvo zahtijeva velika sredstva u zdravstvu i sustavu mirovinske i socijalne skrbi: natječaj je jedan od načina da im se popravi kvaliteta života. Ivo Bulaja, pomoćnik ravnatelja HZMO-a, istaknuo je da se u samo četiri mjeseca, od početka godine, udvostručio broj umirovljenika koji sudjeluju u mjeri aktivnog starenja vraćanjem na tržište rada. Posebno se probudila prerađivačka industrija.

VIDEO Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.