analiza

Za mirovinu ima uvjete čak 40 tisuća službenika

Foto: Press Association/Pixsell
Za mirovinu ima uvjete čak 40 tisuća službenika
22.09.2012.
u 10:27
Vlada razrađuje modele prema kojima namještenici u javnim i državnim službama koje će slati u mirovinu neće koštati više nego da rade
Pogledaj originalni članak

Dan nakon što je ministar financija Slavko Linić najavio da će otpustiti 20 tisuća službenika iz javnog sektora s Markova su trga stigle umirujuće poruke. Vlada neće ići na klasične otkaze, već će radnike pogurati da uzmu otpremnine i odu u mirovinu.

Spuštaju lopticu

Vladina evidencija starosne dobi zaposlenih otkrila je da čak 40 tisuća javnih i državnih službenika ima uvjete za mirovinu, od prijevremene do redovite pa je smanjenje od 20 tisuća realno. Vlada će, kaže naš sugovornik, razraditi modele i predstaviti ih idućih tjedana, a prema njima, financijske obveze prema radnicima koje će slati u mirovinu ne bi trebale biti veće nego da ostanu raditi. To će otvoriti prostor i da se pojedina deficitarna mjesta popune mlađim ljudima.

I dok u Vladi spuštaju lopticu, sindikalci su već prvu Linićevu izjavu protumačili kao probni balon.

– Izjava o 20 tisuća otkaza u javnom sektoru paušalna je i nije ni na čemu utemeljena, svojevremeno je on govorio i o 70 tisuća otkaza pa je sad podbacio u računici. Hrvatska i u obrazovanju i u zdravstvu zapošljava manje ljudi nego Europa, ako se broj zaposlenih u tim sustavima uspoređuje s ukupnim brojem zaposlenih u državi. Kod nas na sto ukupno zaposlenih u obrazovanju radi 5,3, a u Europi 7,8. U zdravstvu je slično, jedino je državna uprava u prosjeku – kaže Vilim Ribić iz Sindikata visokog obrazovanja. Za analitičara Ekonomskog instituta Željka Lovrinčevića najava otkaza nije iznenađenje, i sam je slično predlagao više puta, ali on u prvi plan stavlja probleme u javnim i državnim poduzećima gdje su viškovi zaposlenih dramatičnijih razmjera. Vlada je ovo ljeto napravila i proceduralnu pogrešku. Početkom kolovoza donijela je zaključak kojim se od uprava javnih poduzeća traži da krenu u izmjene kolektivnih ugovora pa je navrat-nanos tu odluku povukla na ovotjednoj sjednici. Vladu nije uplašilo oštro pismo sindikata uoči te odluke, već spoznaja da su im prvim zaključkom olakšali poziciju kod eventualnih sudskih tužbi jer se takva odluka može tumačiti kao miješanje vlasti u proces kolektivnog pregovaranja.

– Prirodni se odljev koristio i prije pa, prema mojim informacijama, 1,5 posto zaposlenih ima uvjete za redovitu mirovinu, oko 3000. Ove su godine raskinuti mnogi ugovori o radu. Odluči li se Vlada na 20.000, otkaza morat će kombinirati dokup staža ili ići na čisto otpuštanje, za što treba osigurati sredstva. Trošak zbrinjavanja tolikog viška radnika mogao bi se kretati oko dvije milijarde kuna – kaže Lovrinčević. 

Kriv je konzumerizam

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić  u petak kazao da neće biti otkaza, a da za mirovine treba formirati instrumente, fondove, što će Vlada učiniti do kraja godine. Siniša Kuhar, glavni tajnik službeničkog sindikata, kaže da je opasno o restrukturiranju javnog sektora govoriti isključivo kroz smanjenje broja zaposlenih u državnim i javnim službama jer se tako stvara lažna slika o prekapacitiranosti i predimenzioniranosti sustava državnih i javnih službi.

– Uzroci gospodarske krize nisu u bujanju javnog sektora, već potrošenosti modela ekonomskog rasta koji počiva na prekomjernom konzumerizmu – dodaje Kuhar.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 80

AU
Augustiner
10:38 22.09.2012.

Bilo kako bilo..i bilo gdje da bude...uvijek će nahebat pošten čovjek koji radi i gleda da svoj posao odradi kako treba!! Ostat će veznjaci i debelokošci koji nisu privredili kitu marijanovu za ovu državu i narod

AU
Augustiner
10:42 22.09.2012.

22.09.2012. u 10:36h scary je napisao/la: konačno smanjenje golemog aparata. konačno. Jednog dana kad ti zatreba hitna pomoć.....vatrogasci...ili sl...sjeti se golemog aparata...on će ti pomoći, dat će ti infuziju, dozu krvi....tako da ostaneš živ dok ne dođe prava hitna pomoć iz najudaljenije točke neke županije...jedna jedina ekipa koja radi u toj smjeni ...:-)!! Kad ti kuću budu pelješili razbojnici..ti uključi svoj golemi aparat...on će to riješit!!

SC
scary
10:36 22.09.2012.

konačno smanjenje golemog aparata. konačno.