DAB i dalje prima ponude

Za kupnju Croatia banke zainteresirano nekoliko stranih banaka

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
croatia banka
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
27.07.2020.
u 16:00
Lani je Croba poslovala s gubitkom od 24,98 milijuna kuna, najviše zbog troškova rezervacije za dva sudska spora.
Pogledaj originalni članak

Vezano uz objavljeni Poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica Croatia banke do sada je pristiglo više ponuda. Temeljem zaprimljenih Iskaza interesa te njihovog pregleda krenut će se u daljnje predviđene korake te o svemu pravovremeno obavijestiti javnost - odgovorili su nam iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, s obzirom da je u petak 24. srpnja istekao rok za prikupljanje ponuda za preuzimanje jedne od dvije preostale banke u državnom vlasništvu.

Prema neslužbenim informacijama za Crobu su zainteresirane najmanje četiri strane banke koje trenutačno ne posluju na našem tržištu. Interesa ima pa će DAB i dalje primati ponude za preuzimanje sve do kraja procesa privatizacije, bez obzira na istek roka kako bi postigli što bolju cijenu.

Nakon što HNB to odobri, potencijalni će preuzimatelji krenuti u due dilligence - dubinsko snimanje poslovanja. 

Da podsjetimo, nakon što se banka niz godina mučila s lošim portfeljem, država je većim dijelom prodala loše kredite ili ih pokrila rezervacijama, no sad je potrebna dokapitalizacija i u prodaji je 4,746.000 dionica serije A, nominalne vrijednosti 100 kuna: ukupno 474 milijuna kuna. Banku su osnovali mali dioničari, no nakon pojave poteškoća u poslovanju, odlukom HNB-a postavljena je prinudna uprava, razvlašteni su, a banka 1999. i 2000. sanirana.

Otad vode sudske sporove kojima pokušavaju dokazati da su im dionice neosnovano oduzete, što je također element s kojim budući vlasnik treba računati. Lani je Croba poslovala s gubitkom od 24,98 milijuna kuna, najviše zbog troškova rezervacije za dva sudska spora.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.