to je ljubav

Za knjigu o voljenom mjestu podigao čak i kredit

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Za knjigu o voljenom mjestu podigao čak i kredit
01.02.2011.
u 10:00
Umirovljeni učitelj, nekada i suradnik Večernjaka, u svojoj nakladi objavio djelo o podbilogorskom mjestu u kojem je radio i živi
Pogledaj originalni članak

Malo je učitelja koji mirovinu dočekaju u istoj školi u kojoj su počeli raditi, tako i Franjo Bartolić iz Kozarevca. U podbilogorsko selo stigao je sa suprugom Katarinom prije 47 godina i više se nije micao, čak ni nakon što je Franjo završio Pedagošku akademiju i dobio primamljive ponude za prelazak u veće škole.

– Stopili smo se sa selom te o nekom odlasku nije bilo govora, pa i u najtežim danima kada je škola prokišnjavala, a u ništa boljem stanju nije nam bio ni učiteljski stan – podsjeća se Franjo.

Mještani su ih, kaže, prihvatili kao rođene, pomagali im u uređenju, a ni on im nije ostajao dužan. Uz pomoć učitelja proradila su i opstala mjesna društva i udruge, a selo je dobilo prvi park te urbane vizure. Nerijetko je 60-ih godina svojim autom, prvim tada u Kozarevcu, prevozio seljane liječniku. Nije se, priznaje, uvijek strogo držao i nastavnih programa, već je djecu podučavao raznim domaćinskim poslovima. Bartolići su podigli i školski vrt u kojem su djeca učila o uzgoju i korisnosti povrća i bilja. Sa žaljenjem bivši se učitelj prisjeća dana kad je škola imala stotinjak učenika, a danas ih je u četiri razreda 20-ak.

– A gdje da ih i ima kad se gotovo prepolovio broj stanovnika zbog "bijele kuge" u ovom selu – žali se Franjo, koji je sa šestero svoje djece pokušao potaknuti Kozarevčane da i sami pođu njegovim primjerom. Odlaskom u mirovinu darovao je selu knjigu "Rijeka sjećanja", za koju je godinama prikupljao građu po arhivima, muzejima i samom mjestu. Otkrio je da školstvo ondje koje datira od 1833., a u opisu razvoju naselja priznaje, pomogli su mu i učenici donoseći iz svojih albuma izblijedjele fotografije, koje je dopunio i vlastitima. Knjiga nije komercijalna, tiskao ju je u vlastitoj nakladi te je radi objave podigao čak kredit.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.