Kolumna

Vukovarom je opet prolazila posve kriva kolona

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Vukovar
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Vukovar
19.11.2014.
u 07:48
Vukovarskim ulicama 18. 11. trebali bi ići isključivo oni koji su ga ‘91. branili ili su tamo živjeli
Pogledaj originalni članak

Vukovarom je ponovno marširala posve kriva kolona.

Tu leži temeljni konflikt i plodna pretpostavka za silne manipulacije što se vežu uz ime grada koji su u ratu pokušali ubiti, a u miru koristiti. Na dan kada se obilježava obljetnica njegova pada vukovarskim ulicama bi smjeli prolaziti isključivo oni koji su ga 1991. branili i oni koji su tamo tada živjeli. Svi ostali nemamo što tražiti u vukovarskoj koloni, nemamo moralnog prava prisvajati je i trebamo raditi ono što smo uglavnom radili i spomenute '91. – gledati sa strane.

Dolazak desetaka tisuća ljudi, uz paradoks povijesnog nerazmjera, neminovno postaje i manifestacija te kao i svaka manifestacija podliježe redateljskim interpretacijama i intervencijama u njezinu bit. Jer Vukovar se treba i može poštovati svakog dana i cijele godine, iskrena počast može mu se iskazati u tišini, uz diskretnu svijeću i dostojanstvo, bez kamera, pompe i mase. A 18. studenog trebamo prepustiti istinskim junacima života koji su u tjeskobi njegovih ruševina čekali susret sa sudbinom.

Kako itko od nas može doživjeti dubinu njihova beznađa dok su tada gubili Vukovar u naletu sile smrti? Kako im itko od nas onda može baš na taj dan ponovno uzeti grad nacionalizirajući njihove osobne patnje?

>> Pobijedila je Hrvatska koja poštuje Vukovar

>> Karamarko: Ovo nije dan za politička prepucavanja

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr