Kolumna

Vučiću treba uzeti mjeru za stolom

10.02.2018.
u 20:08
Kome treba podgrijavanje ideologije? Onomu tko je kriv. A tko je kriv? Obično onaj koji se ne ispričava.
Pogledaj originalni članak

Stara mudrost kaže da kada se svi oko nečega slažu, ili kada su svi protiv nečega, tu nešto nije u redu. Kada svi pušu u isto jedro, to je prilika da zastanemo i pogledamo tamo odakle vjetar puše. Jer, kao što kaže Chesterton, ispravno je ispravno čak i kada se nitko ne ponaša u skladu s tim, a pogrešno je pogrešno i onda kada svi griješimo. To naročito treba imati u vidu kada je naša slika ispravnog i pogrešnog u dobroj mjeri medijski oblikovana.


Dugo nismo imali takvu medijsku usuglašenost kao što je to ovih dana povodom poziva hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u službeni posjet Zagrebu.

Medijski se udara u ideološke bubnjeve i tvrdi kako taj poziv nije u hrvatskom interesu, jer se radi o notornom četniku. Međutim, kada se napada Vučića za četništvo, ma koliko to bilo opravdano, nije i najpametnije, jer se tako upada u zamku onih koji stalno krive Hrvatsku za ustaštvo. Time se samo pojačava jugoslavenski ideološki diskurs, pa imamo situaciju da ljevica poziv “četniku Vučiću” pretvara u susret ustaša i četnika. Tako desni svojim optužbama pomažu onima koji stalno krive Hrvatsku za ustaštvo, jer je za potvrdu te teze u slici neophodan i jedan četnik. Umjesto o bliskoj prošlosti, koja je po Vučića nepovoljna, skreće se na teme Drugog svjetskog rata.

Vučić, sa svoje strane, koristi tu medijsku galamu kako bi plasirao svoju poruku.

Vrlo lukavo u jednom hrvatskom tjedniku izlazi s prijedlogom o šestomjesečnom moratoriju na ideološke teme, a sve kako bi to mogli zabilježiti strani veleposlanici u Zagrebu. Koristeći tako intervju kao pripremu za sastanak s europskim povjerenikom za proširenje, Johannesom Hahnom, želi preko toga poslati poruku svoje okrenutosti prema budućnosti.

Ali, gle čuda, on već sutradan s lanca pušta svog “ministra za Hrvatsku” koji šefov prijedlog baca u blato i u maniri labradorskih provokatora želi podići tenzije i ostvariti očekivani efekt tvrdnjom da Vučića u Zagrebu “čekaju ustaše na trgovima” kako bi izveli “napad na njega”. 
Ideja je, naravno, da mi nasjednemo na provokaciju, kako bi Vučić u očima Europe ispao pomirljiv i čovjek dijaloga. Njemu pri tome odgovara da ga nazivaju četnikom, jer se onda druga strana lakše može povezati s ustaštvom. On želi izazvati incident kako bi se druga strana mogla povezati s dalekom prošlošću, zato što mu razgovor o otvorenim problemima iz bliže prošlosti teško pada.


Vučiću ostajanje na ideološkim sporenjima odgovara iz sasvim jasne kalkulacije – ako stvar držimo na razini ideoloških svađa, odlažemo raspravu o konkretnim problemima za neku drugu priliku. On razgovore o tome čuva za sam kraj i želi stvar rastegnuti do pred sam ulazak u Uniju, jer računa da bismo mi tad bili pod pritiskom EU prisiljeni nešto i prihvatiti, kako bi Srbija manje izgubila. Kolinda Grabar Kitarović je pak poduzela ovu inicijativu i pozvala Vučića u Zagreb jer je u interesu Hrvatske da se otvorena pitanja koja imamo sa Srbijom u potpunosti riješe prije nego Srbija uđe u Europsku uniju.

Ideološkim provokacijama i odlaganjem rješenja, Vučić od nas želi napraviti Slovence.


Sličnu strategiju opstrukcije i odlaganja možemo primijetiti i u Vučićevom pristupu rješavanju problema u Bosni i Hercegovini. Kako Hrvati u BiH, za razliku od ostala dva konstitutivna naroda, nemaju riješeno pitanje svog političkog statusa, u interesu je Hrvatske da se to pitanje čim prije riješi, dok Srbima i Bošnjacima odgovara odlaganje i održavanje statusa quo. Tako smo nedavno imali prilike vidjeti kako je Vučić, iako je Erdoğan nedavno bio u Beogradu, odmah nakon službenog posjeta hrvatske predsjednice Ankari, i sam hitno odletio Erdoğanu u posjet. U avionu je čini se bilo slobodnog mjesta, pa je sa sobom poveo i Bakira Izetbegovića, kako bi udruženim snagama sačuvali ostvarenu prednost. 
Jedini pametan način vođenja države je razumom. Sada su na dnevnom redu argumenti, a ne šuplje parole.

Dizanje medijske buke i pristajanje na ideološke svađe, premda ono emotivno bilo razumljivo, u ovom je trenutku na našu štetu. Kad imaš argumente na svojoj strani, onda razgovaraš i inzistiraš na dijalogu. Stoga treba zastati i zapitati se kome ovdje podgrijavanje ideologije koristi? Gotovo uvijek onomu koji je kriv. A tko je kriv? Obično onaj koji se ne ispričava. 
Uostalom, Hrvatska nema ništa od Vučićeve simbolične isprike. Za stolom mu treba uzeti mjeru i uživati dok se u Zagrebu klanja hrvatskoj zastavi i pozdravlja pobjedničku hrvatsku vojsku. Zato onima koji su vas toliko puta povrijedili ne treba dozvoliti da ponovo vide vaše suze, nego se smijati njihovu očaju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

SO
sohnahoakasaa
23:38 10.02.2018.

Dobro je (za koga bumo videli) da se Hrvati konačno bude. Prosvjede ali i konkretna činjenja (demokratska) svuda i svagdje protiv svake srbijanske fizičke i mentalne žgadije. Samo mislim da ste svi trebali malo pričekati. I oni koji Predsjednicu kritiziraju radi kritizerstva ali i oni koji su je 'do sada podržavali' sa ovim frontalnim i svakim drugim napadima. Ja sam duboko uvjerena da će mu 'uzeti mjeru' kad to bude trebalo. Tepaju mu da je lukav i tvrd pregovarač....Super !!!! Onda bu našoj Predsjednici i nama još draže. Zakaj sumnjate danas u ovu Predsjednicu a niste sumnajli 17.g. u tadašnji 'svoj' izbor. Ja onda i danas mislim isto. Izdajicama, fulifrantima, 'šarmerima bez pokrića', osobama sumnjivih karaktera, vucima ste dali legitimno pravo da uništavaju duh i samo biće ovog naroda. Možda vas se zato ne čeka sa napadima. Nemrete dočekati da ga(ih) sredi...

Avatar Kikaš
Kikaš
20:50 10.02.2018.

Konačno da netko to kaže...Vučić želi prosvjede kao što je bio sretan nakon što su ga napali u Srebrenici. On voli izigravati žrtvu i tko god to ne vidi samo mu pomaže.

Avatar Kikaš
Kikaš
21:04 10.02.2018.

Zato onima koji su vas toliko puta povrijedili ne treba dozvoliti da ponovo vide vaše suze, nego se smijati njihovu očaju. Pametnom dosta!