NOVO

Vrijedna arheološka otkrića kod Šarengrada

Foto: Branimir Bradarić
Arheološki nalazi kod Šarengrada
Foto: Branimir Bradarić
Arheološki nalazi kod Šarengrada
Foto: Branimir Bradarić
Arheološki nalazi kod Šarengrada
Foto: Branimir Bradarić
Arheološki nalazi kod Šarengrada
Foto: Branimir Bradarić
Arheološki nalazi kod Šarengrada
18.06.2019.
u 17:02
Ovi nalazi paljevinskih grobova tako su 4. lokalitet s paljevinskim ukopima u kontinentalnoj Hrvatskoj te 9. u Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Tijekom treće godine arheoloških istraživanja na lokalitetu Šarengrad, nedaleko od Iloka, arheolozi Muzeja Grada Iloka pronašli su paljevinski ukop slavenskog horizonta. Prema riječima voditeljice istraživanja Andree Rimpf s tim pronalaskom Šarengrad Klopare groblje predstavlja i prvo groblje biritualnog, odnosno dvostrukog ukapanja na tlu RH koje obuhvaća razdoblje Drugog avarskog kaganata.

Pojasnila je kako je riječ o lokalitetu koji je djelomično devastiran 2006. godine prilikom odvoza zemlje s lesne grede koja prati tok Dunava, a za koji se do tada nije znalo. U prve dvije sezone arheoloških istraživanja, provedenih 2016. i 2017. godine, istraženo je 48 grobova koji su prema nalazima atribuirani u kasnoavarsko razdoblje (8. stoljeće).

Foto: Branimir Bradarić
Arheološki nalazi kod Šarengrada

Posebnost ovog lokaliteta je što predstavlja prvu stručno i znanstveno istraživanu nekropolu iz ovog razdoblja u Hrvatskom Podunavlju. Naime, na prostoru istočne Hrvatske avarodobni nalazi i groblja istražuju se od kraja 19. stoljeća, s većim intenzitetom u drugoj polovini 20. stoljeća, a unatrag desetak godina ponovno se istražuju u većem broju.

Međutim, nekropola u Šarengradu prva je istraživana na obali Dunava. Od nalaza koji su otkriveni u prethodnim sezonama iz iločkog muzeja izdvajaju veći broj (ukupno 8) ukopa konja s konjanicima te grobove ratnika s pojasnim garniturama i oružjem.

- Iako ovi nalazi sugeriraju ratnički karakter ove zajednice antropološka istraživanja ipak upućuju na život mirne, sjedilačke populacije. Potpuna analiza i interpretacija ovog lokaliteta planirana je u skoroj budućnosti, nakon što se obave svi potrebni restauratorski, konzervatorski i istraživački radovi, navodi Rimpf.

Foto: Branimir Bradarić
Arheološki nalazi kod Šarengrada

Ove godine za istraživanje je otvorena površina od 600 m2 gdje se uočavaju promjene u avarodobnom grobnom ritualu. Više je dječjih ukopa, a u potpunosti su izostali ukopi muškaraca ratnika i konja s konjanicima. Rimpf dodaje kako su razlike vidljive i u prilaganju grobnih priloga tako da pokojnici više nemaju popudbinu u hrani (lonci, životinjske kosti), a siromašniji je i spektar elementa nošnje.

- Preliminarno možemo reći da se radi o ukopima sa samog kraja avarodobne prevlasti u Panononskoj nizini (početak 9. stoljeća), kada u naše krajeve dolaze Franci. Promjene u grobnom ritualu vezane su uz opću nestašicu (pomanjkanje hrane) ili uz promjene u društvu (pokrštavanje i promjena poganskih načina ukopa), kaže Rimpf.

Ističe i kako posebno iznenađenje predstavlja otkriće paljevinskog groba u kojeg je položen spaljeni ostatak pokojnik, za razliku od do sada istraživanih kosturnih ukopa. Ritual incineracije ili spaljivanja povezuje se s doseljenjem Slavena na ove prostore, a paljevinska groblja u Hrvatskoj datiraju se od 7. do 9. stoljeća.

Foto: Branimir Bradarić
Arheološki nalazi kod Šarengrada

Nalazima paljevinskih grobova lokalitet Šarengrad Klopare postaje 4. lokalitet s paljevinskim ukopima u kontinentalnoj Hrvatskoj, te 9. u cijeloj Hrvatskoj pri čemu iz iločkog muzeja posebno naglašavaju činjenicu da se radi o prvom ranosrednjovjekovnom biritualnom groblju u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Pronađene posude – lonci u funkciji urne tipični su ranosrednjovjekovni lonci, a osim paljevine u urni istražena je i jedna paljevina u jami, što nije neuobičajen način ukopa.

Knez iz Bojne

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.