afera nanbudo

Vrhovni sud poništio presudu Ferenčaku, suđenje se ponavlja

Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
Vrhovni sud poništio presudu Ferenčaku, suđenje se ponavlja
19.07.2012.
u 11:44
Zaključak iz pobijane presude o visini pribavljene imovinske koristi nije pouzdan, a o njemu može ovisiti samo postojanje i kvalifikacija kaznenog djela, smatra Vrhovni sud
Pogledaj originalni članak

Vrhovni sud RH odlučio je da haenesovac Srećko Ferenčak i njegov suokrivljenik Petar Turković ipak neće u zatvorsku ćeliju nego natrag u sudske klupe gdje će čekati novu presudu u takozvanoj aferi Nanbudo. Podsjetimo, Ferenčak i Turković su zbog zloporabe položaja i ovlasti i pribavljanja protupravne koristi osuđeni na godinu dana zatvora, a nepravomoćnom presudom naloženo je da se od Ferenčakove tvrtke Ferbos inženjering oduzima nezakonito stečenih 4,78 milijuna kuna te od Turkovića 4,79 milijuna kuna.

Pogrešno činjenično stanje

Vrhovnom sudu, doznajemo, u presudi Ferenčaku i Turković bila je sporna visina protupravne imovinske koristi koju su si optuženici navodno pribavili. Zagrebački Županijski sud odredio je da su u svoje džepove Ferenčak i Turković spremili 9,57 milijuna kuna koje trebaju i vratiti.

– Zaključak iz pobijane presude o visini pribavljene imovinske koristi nije pouzdan, a o njemu može ovisiti samo postojanje i kvalifikacija kaznenog djela. O njemu ovisi i odluka o visini oduzete imovinske koristi što znači da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno pa prvostupanjsku presudu treba ukinuti i vratiti sudu na ponovno suđenje – smatra Vrhovni sud RH.

Kako bi se utvrdila visina pribavljene imovinske koristi, Vrhovni sud je, doznajemo, naložio da se razjasni i ocijeni odgovara li iznos iz sporazuma o stvarnim troškovima koji su Ferenčakov Ferbos inženjering i Turković, naravno vodeći računa o troškovima koji su vezani uz troškove nabave zemljišta dodijeljenog od Grada Zagreba te troškove izrade projektne dokumentacije, ishođenja lokacijske i građevinske dozvole, iznosu zajma koji je dan Hrvatskom nanbudo institutu kako bi podmirio obveze prema Gradu Zagrebu.

Ne zna se koliko su "zaradili"

Obrana je, objasnio je Ferenčakov odvjetnik Rajko Mlinarić, prvostupanjskom sudu priložila vještačenje koje jasno pokazuje da su ulaganja Ferenčaka i Turkovića u Nanbudo institut puno veća nego što je to tvrdilo Državno odvjetništvo. Kako Državno odvjetništvo nije tražilo vještačenje kojim bi se utvrdila stvarna visina navodne protupravne dobiti, sud je "izračun" tužiteljstva uzeo kao relevantnu činjenicu, a zanemario rezultate vještačenja koje mu je priložila obrana. Ako se u ponovljenom postupku pokaže da je to vještačenje točno, Ferenčakova i Turkovićeva "protupravna korist" bila bi znatno manja, ako bi uopće i postojala.

Ferenčakovi i Turkovićevi branitelji još nisu dobili rješenje Vrhovnog sud kojim se potvrđuje ukidanje presude njihovim klijentima, ali Ferenčakov odvjetnik Mlinarić  naglasio je kako bi takva odluka, ako se potvrdi, bila jedina ispravna i da će on i njegov branjenik biti vrlo zadovoljni takvom odlukom.

– Takva odluka bila bi definitivno ispravna i najbolja odluka koja se mogla dogoditi. Mi kao obrana imamo drugačije viđenje činjenica i dokaza od prvostupanjskog suda, a ako je Vrhovni sud zaista poništio presudu, stigli smo do polovice ukupne bitke – objasnio je Mlinarić koji je naglasio da je u žalbi Vrhovnom sudu tražio drugo sudsko vijeće koje bi, ako sud prihvati žalbu, odlučivalo o sudbini njegova klijenta.

– Nemamo nikakvih prigovora na rad suca Zdravka Majerovića, on je čovjek koji vrlo staloženo i savjesno obavlja svoj posao, nigdje ne žuri i temeljit je, ali smatram kako generalno nije dobro ocijenio dokaze, što je i potvrdio Vrhovni sud. On je već u ovom slučaju donio svoj stav i teško će ga promijeniti pa smatram da je logično da ponovno suđenje bude pred drugim vijećem – kazao je Mlinarić.

Tužiteljstvo izjednačilo nominalnu i realnu vrijednost

Ferenčakov odvjetnik smatra kako je najveća pogreška Državnog odvjetništva u ovom slučaju ta što tužiteljstvo nije predložilo izračunavanje protupravne koristi koju je njegov klijent navodno pribavio. – Mi cijelo vrijeme tvrdimo kako višegodišnje nominalno pozajmljivanje novca nije i ne mora biti jednako realnom povratu s obzirom na vrijeme koje je prošlo od početka pozajmljivanja pa do povrata. Realno je da se vrijednost novca bitno promijenila – naglasio je Mlinarić koji, iako nije službeno obaviješten o odluci Vrhovnog suda, tvrdi da je prvostupanjska presuda krajnje neutemeljena.

Turkovićev odvjetnik Milenko Umićević nije želio komentirati odluku Vrhovnog suda koju još nije služeno dobio, ali naglasio je kako se nada da je sud doista donio odluku u korist njegova branjenika.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

VU
vuika
08:17 20.07.2012.

Nevinasce moje. pa gdje cete ljudi na njega. pa pogledajte ovo milo, drago, nevino, posteno lice. Gdje vam je dusa?

ĆA
ćaćaća
12:01 19.07.2012.

sad će mu sigurno smanjiti kaznu i ustvrditi da je manje zaradio..dokaz da politika ima moć nad sudstvom..drugar čačić pomađe kad treba..a onda će ga ta presuda vratiti u vladu kao se požuri ali hr javnost ga nekako spriječila...sad će njemu to čačković progurat..kao što si progurao preko ine svoju optužnicu..sve ću da vam dam samo da zaigram..

MA
mamihlapinatapai
12:08 20.07.2012.

sta odma pljujete po vladi,kakve to veze ima sa vladom??nije covjek oslobođen vec ce mu se ponovo sudit...