TURBULENCIJE U SLOVENIJI

Vratio se Erjavec, želi srušiti Janšinu vladu i postati premijer: kakve su mu šanse?

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Vratio se Erjavec, želi srušiti Janšinu vladu i postati premijer: kakve su mu šanse?
18.12.2020.
u 08:22
Za rušenje Janše, Erjavcu su potrebna još tri zastupnika i misli ih naći u stranci SMC
Pogledaj originalni članak

Nije prošlo ni dva tjedna od njegova povratka na čelo stranke slovenskih umirovljenika (DeSUS), a Karl Erjavec već je krenuo u rušenje vlade Janeza Janše. Tijela DeSUS-a jučer su na njegov prijedlog podržala odluku o napuštanju Janšine vladajuće koalicije, što bi mogao biti prvi korak na kompliciranom putu izglasavanja nepovjerenja Janšinoj vladi. Erjavec je svoju odluku već donio.

Iako mu je nakon povratka u DeSUS premijer Janša nudio da uđe u vladu, pokušavajući pridobiti njegovu potporu, Erjavec je odbio Janšinu pruženu ruku. Nije tajna da Erjavec ne podnosi Janšu, iako je bio ministar u obje njegove prethodne vlade. Međutim, Erjavec je aktivno sudjelovao u rušenju prošle Janšine vlade, koja je pala 2013. godine nakon godinu dana, a aktualna Janšina vlada mogla bi potrajati i kraće od prošle ako se ostvari Erjavčev plan.

Već prihvaćen kao mandatar

Ovaj iskusni političar, koji je uz Janšu i najdugovječniji političar na slovenskoj političkoj sceni, i koji je bio na najvišim ministarskim pozicijama u svim slovenskim vladama od 2004. godine, osim u aktualnoj Janšinoj vladi, planira DeSUS priključiti opozicijskoj Koaliciji ustavnog luka (KUL), kojoj je jedini cilj svrgavanje Janše s vlasti. KUL je prije nekoliko mjeseci okupio mladi ekonomist Jože P. Damjan, koji se i ponudio za budućeg mandatara, ali je strankama KUL-a - Socijalnim demokratima (SD), Listi Marjana Šareca (LMŠ), Stranci Alenke Bratušek (SAB) i Ljevici – nedostajalo sedam mandata za rušenje Janšine vlade.

Čini se da bi Erjavec mogao biti uspješniji od Damjana. Naime, Erjavec je od strane opozicijskih stranaka prihvaćen i kao mandatar buduće vlade, umjesto Damjana, koji se također s tim suglasio, što za Erjavca zasigurno predstavlja dodatan motiv, s obzirom na to da bi premijerska pozicija bila kruna njegove političke karijere, iako bi u tom slučaju premijera dala stranka koja je na izborima osvojila samo pet mandata.

Ako na stranu opozicije prijeđu četvorica zastupnika DeSUS-a, jer peti je već otkazao poslušnost Erjavcu i bit će izbačen iz stranke, Erjavcu još nedostaju tri mandata potrebna za rušenje Janše, a mogao bi ih pronaći među nezadovoljnim zastupnicima Stranke modernog centra (SMC), koja je u prošlom preslagivanju s DeSUS-om podržala Janšinu vladu, zbog čega je stranku napustio čaki njezin osnivač i bivši premijer Miro Cerar.

U SMC-u se grozničavo plaše novih prijevremenih izbora, jer stranka sigurno ne bi prešla izborni prag, a slovenski mediji spominju da Erjavec nudi SMC-u čak tri ministarska mjesta. Nagađalo se i o mogućnosti povezivanja DeSUS-a i SMC-a, što će možda biti dovoljan motiv da SMC okrene leđa Janši. To će biti presudno za uspjeh izglasavanja “konstruktivnog nepovjerenja” Janšinoj vladi. Riječ je o parlamentarnom postupku u Sloveniji kojim se, iz potpise najmanje 10zastupnika, može inicirati glasanje o “konstruktivnom nepovjerenju” vladi, a nakon eventualnog izglasavanja nepovjerenja opozicija može predložiti novog mandatara, koji onda dobiva rok za predlaganje nove vlade.

Nova kriza odnosa?

U ovom je trenutku teško špekulirati o tome hoće li Erjavec uspjeti u svom naumu, ali bi za političara njegova iskustva bilo neobično da je krenuo u ovaj pothvat, a da nema viziju njegova ishoda. Ugledni komentator ljubljanskog Dnevnika Ervin Hladnik Milharčič smatra da Erjavec ima nešto šansi, ali su one male.

– Ova operacija oduzima Janši nešto stabilnosti, ali ga ne ruši – kazao nam je Hladnik Milharčič.

Sigurno je, međutim, da bi se Erjavčev uspjeh i pad Janšine vlade negativno odrazio na slovenske odnose s Hrvatskom. Erjavec i ostatak opozicije s oprezom gledaju na Janšinu politiku prema Hrvatskoj i Janšino neinzistiranje na implementaciji arbitražne odluke, Janšinu potporu Hrvatskoj na putu u Schengen, kao i na aktualno Janšino pristajanje na hrvatsko i talijansko proglašenje isključivih gospodarskih pojaseva na Jadranu što je, po mišljenju opozicije, u suprotnosti sa slovenskim nacionalnim interesima.

Erjavčev dolazak na čelo vlade vjerojatno bi značio povratak politike ucjena i blokada koju su prema Hrvatskoj provodile Šarecova i Cerarova vlada, kada je Erjavec bio šef diplomacije, a ljubljansko Delo piše da bi poziciju ministrice vanjskih poslova u Erjavčevoj vladi trebala preuzeti čelnica socijaldemokrata Tanja Fajon, koja je također poznata po “čvrstim” stavovima prema Hrvatskoj.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

TA
Talleyard
17:12 18.12.2020.

erjavec je preslika stazića.

ZB
Zoki-Bijela
08:47 18.12.2020.

Nikakve

Avatar bimbopus
bimbopus
06:18 19.12.2020.

Istrošen , mali - veliki politikant koji nema rok trajanja koji je do sada bio u svim vladama i u njima osim ucjenivanja ništa nije postigao . Očito da na ovim prostorima samo takvi uspjevaju.