PROMETNI SAVJET

Vozači pripazite koga vozite: Ovaj potez suvozača povećava rizik od prometne nesreće

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Istarski Ipsilon
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogled na autocestu A6 kod Fužina
30.03.2023.
u 23:44
Prema procjenama, sva četvrta prometna nesreća sa smrtnim ishodom uzrokovana je mikrospavanjem
Pogledaj originalni članak

Jeste li znali da rizik od spavanja za volanom raste ukoliko netko spava na suvozačevom sjedalu? Vjeruje se da ravnomjerno disanje i nepomičnost osobe koja spava djeluju umirujuće na ljude oko njih. U automobilu se taj učinak još pojačava, naročito za vrijeme vožnje monotonom autocestom, ili po noći.

Prema istraživanju Njemačkog vijeća za sigurnost cestovnog prometa (DVR), jedan od četiri vozača je zaspao za volanom. Čak i ako "samo na tren" zatvorite oči, to može biti dovoljno da se dogodi nesreća, jer ako su vaše oči zatvorene tri sekunde u autu koji vozi brzinom 100 km/h, propustit ćete 80 metara ceste, piše Fenix magazin.

Teško je procijeniti koliko je nesreća uzrokovano takvim 'mikrospavanjem' jer ga je vrlo teško dokazati na sudu, a odgovorna osoba rijetko će inkriminirati sama sebe. Prema procjenama, sva četvrta prometna nesreća sa smrtnim ishodom uzrokovana je mikrospavanjem.

Danas su takve opasnosti manje, no i dalje postoje. Moderni automobili dolaze s brojnim sustavima za asistenciju vozaču. Neki imaju detekciju umora te će audio-vizualnim signalima upozoriti vozača da je vrijeme za pauzu. Češća je opcija sustav upozorenja pri napuštanju prometne trake, koji će vas prenuti vibriranjem upravljača, sjedala, ili pak zvučnim signalima. Postoje i vozila koja će se sama vratiti u traku.

No nisu vam potrebna upozorenja automobila ako obraćate pažnju na vlastito tijelo. Učestalo zijevanje, teški kapci, unutarnji nemir i pad koncentracije jasni su znakovi da je vrijeme za stanku, ako ne i noćenje.

VIDEO Ronaldo izazvao ludnicu u autu Rimčeve tvrtke: Stoji 8 milijuna eura i samo ih je 10 na svijetu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.