PREGOVORI

Vozači autobusa danas na sastanku kod ministra Butkovića

Foto: Hana Ivković
Štrajk vozača autobusa
Foto: Hana Ivković
Štrajk vozača autobusa
Foto: Hana Ivković
Štrajk vozača autobusa
Foto: Hana Ivković
Štrajk vozača autobusa
Foto: Hana Ivković
Štrajk vozača autobusa
27.08.2019.
u 07:36
Sindikati traže da vozači dobiju status službene osobe jer bi se na taj način vozače osiguralo od verbalnog i fizičkog nasilja na radnom mjestu
Pogledaj originalni članak

Nakon štrajka upozorenja u petak, danas će se održati sastanak Sindikata prometa i veza i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika s resornim ministrom Olegom Butkovićem na kojem će tražiti bolji položaj vozača u javnolinijskom prijevozu i izradu granskog kolektivnog ugovora. 

"U utorak smo s ministrom u Ministarstvu gdje ćemo raspravljati o našim zahtjevima", kazao je u ponedjeljak za Hinu predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak koji je dodao kako će pokušati urgirati kod ministra prometa Butkovića da "nešto promijeni" ili da Hrvatska napokon dobije ugovor o javnim uslugama.

Naime, javnolinijski prijevoznici vezani su za javna financiranja, stoga je čak 95 posto linija nerentabilno te samo mali broj prijevoznika još može opstati. Kada je riječ o javnim uslugama, jedan od zahtjeva sindikata jest da javni prijevoznici budu plaćeni po prijeđenom kilometru vožnje, a ne broju putnika.

Foto: Hana Ivković
Štrajk vozača autobusa

Isto tako, sindikati traže da vozači dobiju status službene osobe jer bi se na taj način vozače osiguralo od verbalnog i fizičkog nasilja na radnom mjestu, za koje sindikalisti kažu da vozači "trpe puno više batina s puno većim posljedicama".

Predsjednik sindikata Stjepan Lisičjak rekao je da su tri puta slali dopis resornom ministarstvu, pa čak i premijeru Plenkoviću da ih primi i da razgovaraju o problemima javnolinijskih prijevoznika. 

- Ovo tržište nije sređeno i oni teško posluju u Hrvatskoj. To se sve reflektira na naše djelatnike - rekao je Lisičjak.

Ukoliko ne dođe do dogovora, sindikati su najavili veliki štrajk 9. rujna, za prvi dan škole kada će im se pridružiti svi javnolinijski prijevoznici u većim gradovima, pa tako i javni gradski prijevoznici, poput primjerice i Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET). 
 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MA
MarkoMaras
12:13 27.08.2019.

Po toj logici, svatko tko na radnom mjestu ima posla sa živim ljudima trebao bi biti službena osoba. Besmislica. Druga, još veća besmislica, je plaćanje po prijeđenom kilometru a ne po putnicima. Sve linije koje su nerentabilne treba zatvoriti, a ne subvencionirati. Iz džepa građana izbijaju se silni milijuni da bi vozači vozili prazne autobuse.

Avatar GRDASIC
GRDASIC
08:50 27.08.2019.

Vozaći su i stručne i službene osobe, odgovaraju za sve putnike koje prevoze, za njihovu sigurnost i ugodnost tijekom prijevoza. Jednako su tako i službene osobe vozači teretnjaka koji za tvrtku obavljaju važan i nezamjenjiv dio poslovanja. Biti vozač izuzetno je odgovoran i težak posao, to moraju biti ljudi vrhunskih refleksa i iskustva vožnje svojim vozilima.