Teškoće u Zagorju

Voda zbog povećane koncentracije ugljikovodika nije za piće

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Voda zbog povećane koncentracije ugljikovodika nije za piće
14.02.2019.
u 16:39
Policija istražuje je li nafta iz kamiona onečistila izvorište pitke vode u Zagorju.
Pogledaj originalni članak

Zbog onečišćenja rijeke Reke poremećena je opskrba pitkom vodu u dijelu Krapinsko-zagorske županije.

- Po prvoj prijavi o nekarakterističnom mirisu vode po nafti, promptno su izvršene provjere parametara za provjeru sukladnosti vode za ljudsku potrošnju - poručili su u Zagorskom vodovodu.

Zbog ograničenja u korištenju vode za ljudsku potrošnju, osigurane su isporuke putem javnih cisterni i provedena su sva potrebna uzorkovanja vode za laboratorijsko ispitivanje u Hrvatskom zavoda za javno zdravstvo. Postoji sumnja da je došlo do ekološkog zagađenja rijeke Reke iz čijeg otvorenog toka dolazi oko 30 posto kapaciteta izvorišta Lobor. Dojave su stizale s područja Lobora, Mača, Bedekovčine, Svetog Križa Začretja, Oroslavja, Velikog Trgovišća, Zaboka i Zlatara.

- Detalji oko ekološkog zagađenja u nadležnosti su policije - kažu u Zagorskom vodovodu u kojem procjenjuju da je ekološkim incidentom zahvaćeno 40 posto distribucijskoga sustava tog poduzeća.

- Dosad zaprimljeni rezultati laboratorijskog ispitivanja sukladni su zakonskoj regulativi, no informaciju o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju moći ćemo priopćiti javnosti tek nakon što dobijemo sve rezultate laboratorijskog ispitivanja. Prema preporuci Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji, voda zbog mirisa nije za piće, ali se može koristiti za pranje, kuhanje i druge potrebe u kućanstvu - navode.

U policiji zasad ne mogu potvrditi da je uzrok onečišćenja prevrnuti kamion ili radni stroj iz kojeg je prilikom radova u šumi iscurila nafta.

- Ne bih rekao da je situacija zabrinjavajuća. Bila je riječ o povećanoj koncentraciji ugljikovodika neugodna mirisa, pretpostavlja se da je negdje na potoku iznad Lobora došlo do onečišćenja. U ovom trenutku ne može se detektirati uzrok, a pretpostavlja se da je riječ o nafti ili nečem sličnom - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Video - Ćorić o kvaliteti vode u S. Brodu

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Kljusar
Kljusar
06:18 15.02.2019.

Kupanje u tako zagađenoj vodi je zdravo zbog sastojka koji se zove naftalan

DU
Deleted user
18:29 14.02.2019.

Ako je riječ doista o nafti, onda treba reći da je nafta vrsta ulja i da kao takva nije otrovna. Druga je stvar to što je nafta bljutava i neugodno miriše. Zbog toga voda onećišćena naftom nije baš za piće jer ljudima osjetljiva želudca izaziva povraćanje, ali u njoj se bez ikakve opasnosti za zdravlje može kuhati i kupati. Eto, i mi penzionerski panjevi znamo ponešto iako nismo polazili tzv. školu za život koju svim silama gura dična ministarska gospoja Divjak dr. Blažica.