VIK SPLIT

Voda u Splitu je zamućena, preporuča se prokuhavanje kao mjera predstrožnosti

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pitka voda i visoki ra?uni
23.11.2022.
u 10:22
Sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna", upozoravaju iz Vik-a Split.
Pogledaj originalni članak

Vodovod i kanalizacija Split upozorila je građane Splita da je došlo do zamućenje na izvoru rijeke Jadro zbog velike količine kiše koja je u proteklom periodu pala na šire splitsko područje.

"Rezultati ispitivanja vode uzeti na različitim mjestima iz vodoopskrbne mreže koja se napaja iz izvorišta Jadro pokazuju da je parametar zamućenja povišen u odnosu na propisane vrijednosti. Analize s terena također pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, a sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna", upozoravaju iz Vik-a Split, piše Dalmacija Danas.

Navode kako je Nastavni zavod za javno zdravstvo obaviješten o rezultatima Laboratorija za pitke vode Vodovod i kanalizacija Split, te da stručnjaci Zavoda preporučaju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

"Situacija u vodoopskrbnom sustavu kontinuirano se prati i o svim promjenama potrošači će biti pravovremeno obaviješteni putem službenih medija i naše web stranice www.vik-split.hr", zaključuju.

VIDEO: Nove mjere u Hrvatskoj zbog ptičje gripe: Sva perad mora se držati u zatočeništvu

REPORTAŽA S ISTOKA SPLITA

Čudesna priča iz Poljičke republike: U deset su godina od zabačenog sela stvorili splitski Beverly Hills

Naši reporteri posjetili su povodom obilježavanja 215. godišnjice od pada Poljičke republike najistočnija naselja grada Splita - Donje i Gornje Sitno. Baš ovdje se pisao najvažniji hrvatski pravni dokument Poljički statut. S ovih mosorskih klisura potječe pisac hrvatske himne Antun Mihanović ali i mnogi drugi uglednici umjetničkog, političkog i znanstvenog života. Dakle, za manje od deset minuta vožnje iz splitske gradske vreve i preizgrađene obale stiže se u zeleni raj s kojeg se pruža "najljepši panoramski pogled na svijetu". U ova dva mjesta jedva da ima 700 stanovnika, a natalitet raste. Na 300 kućanstava izgrađeno je u posljednjih deset godina čak 40 bazena i otvoreno 30 tvrtki. O bogatoj i slavnoj povijesti Donjeg i Gornjeg Sitnoga svjedoči podatak da na tako malom broju stanovnika postoje dva zaštićena kulturna lokaliteta, unikatno nogometno igralište i čak devet crkava od kojih najstarija datira iz 9. stoljeća. Ovdje se snimio i prvi hrvatski film ikad nominiran za Oscara, ali i osmislio soparnik kojeg je zaštitio UNESCO.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
13:17 23.11.2022.

Prokuhavanje kao mjera opreza.