Strah od hladnoće

Voćke se smrzavaju na -2 stupnja

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Voćke se smrzavaju na -2 stupnja
05.02.2016.
u 19:40
Sredina je zime i teško je vjerovati da neće biti još zahlađenja, a kad se dogode, teško da će voćari proći bez šteta, kaže M. Vučetić
Pogledaj originalni članak

U Dalmaciji i Lici cvjetaju bademi, u Zagrebu forzicije, na livadama već naveliko visibabe i jaglaci... vrijeme je koje, čini se, na početku veljače naruku ide samo građanima koji već uživaju u šetnjama i na terasama kafića. Ni jučerašnje kratkotrajno zahlađenje, temperature i do minus šest, te snijeg, koji je zabijelio i Brač, neće im pokvariti raspoloženje, no voćari su u strahu. Toplo vrijeme neuobičajeno za ovaj dio godine već naveliko budi voćke, a kako je u tijeku orezivanje, boje se i najgoreg.

Glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković kaže kako amateri još mogu pričekati s orezivanjem svojih voćaka, no za profesionalne voćare ovo su dani kad treba napraviti većinu posla. No čini se da su već zakasnili. Drveće bi trebalo biti u fazi mirovanja, no kad orežu grane, iz njih cure sokovi. To znači da su se voćke već probudile te u slučaju nižih temperatura posljedice mogu biti katastrofalne.

– Bude li nižih temperatura, minus dva i više stupnjeva, bit će to ozbiljno smrzavanje orezanih grana, a s većim padom temperatura može se smrznuti i cijelo drvo – kaže Ivković te objašnjava kako je klima “pošandrcala” i na nju je sve teže utjecati, naročito u tvornici pod vedrim nebom. Jabuke su, primjerice, unatrag nekoliko desetljeća cvjetale u drugoj polovici travnja do početka svibnja, a sad već krajem ožujka. Nije stoga ni čudno što cvjetove svako malo potamane mrazevi, pa na njima kasnije ne bude ni ploda. Ivković dodaje kako se zbog zbog vremenskih (ne)prilika nikad teže nije bilo baviti poljoprivredom, koja im glavobolje zadaje već oko Božića kad bi svemu u prirodi dobrodošao snježni pokrivač.

No zna li se da je prošla godina bila najtoplija otkad se krajem 19. st. počela mjeriti temperatura i gotovo stupanj iznad prosjeka za 20. stoljeće, čime je za 0,16 stupnjeva potučen rekord iz 2014., sigurno je da poljoprivrednim kulturama na određenim područjima dolaze crni dani. Marko Vučetić, agrometeorolog iz DHMZ-a, kaže kako bi za biljke svakako bilo bolje da je hladnije jer zbog toplijih dana proteklih mjeseci zapravo nisu ni mirovale – a nakon svake kiše, nakon koje zatopli, sve su budnije. Sredina je zime i teško je vjerovati da neće biti zahlađenja, a kad dođu, teško je vjerovati da neće biti i ekonomskih šteta, ističe Vučetić.

>> Sjeme peršina i salate kupovat će se s njemačkim nazivima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar superhik74
superhik74
19:49 05.02.2016.

Sva sreca da je samo minus 1 pa nece biti smrzavanja.

OV
Ovozemaljski
20:10 05.02.2016.

Vece probleme zbog ovakvog vremena bi mogli predstavljati nametnici, kojih iz godinu ima sve vise radi toplih i vlaznih zima, sve ranije krecu letit i tamaniti vocke, pogotovo cvijetove dok se plod nije ni poceo formirati, u ozujku se ponasaju kao da je svibanj ili lipanj, a jbga, nikad nije bilo da nekak ni bilo!