Prijedlog zakona

Ministar Tolušić sve opovrgnuo. Porez na pse se ne uvodi

Foto: Rolf Vennenbernd/DPA/Pixsell
Pas
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
pas
31.10.2016.
u 13:30
"Postojali su prijedlozi nekih udruga za zaštitu životinja da se treba uvesti porez, ali mi to nismo uvrstili u prijedlog zakona", rekao je, između ostalog, Tolušić
Pogledaj originalni članak

Prijedlog zakona o zaštiti životinja mogao bi prouzročiti plaćanje poreza na vašeg kućnog ljubimca – psa. Zakon bi trebao biti izglasan do kraja godine, a na snagu stupiti 1. siječnja 2017. Napise u medijima je opovrgnuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. “Kratko i jasno: ne”, rekao je ministar u razgovoru za Telegram.

“Zakon o zaštiti životinja je u pripremi, on će ići u saborsku proceduru kad se za to ispune zakonski uvjeti. Budući da je on već bio u javnoj raspravi, postojali su prijedlozi nekih udruga za zaštitu životinja da se treba uvesti porez, ali mi to nismo uvrstili u Prijedlog zakona. Kao prvo, nismo ni nadležni za to”, poručuje ministar Tolušić. Za ovaj porez, kao i za ostale, nadležno je Ministarstvo financija. No ponovio je da te odredbe u prijedlogu nema.

Podsjetimo, Slobodna Dalmacija u svom tekstu navodi da se razmišlja o takvoj ideji koja će možda  biti uvrštena u Prijedlog zakona o zaštiti životinja koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2017. godine, što znači da bi trebao biti izglasan do kraja ove godine. Doznali su i da Porezna uprava još nema službenih saznanja o uvođenju "poreza na pse".

Iako se porezima bavi Ministarstvo financija, Branka Buković-Šošić, dr. med. vet., voditeljica Odjela za zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede smatra kako bi uvođenje poreza odnosno prireza na pse trebalo poslati poruku vlasnicima pasa da trebaju osigurati kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca, s obzirom na to da bi se kao olakšica od poreza u obzir mogla uzeti odluka da vlasnik steriliziranog psa ne plaća porez kao ni onaj koji je psa udomio iz skloništa. 

>> Skar je pas u najboljim godinama, ali još uvijek nema svoj dom

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 95

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
10:58 31.10.2016.

porez na vladu i stranke na vlasti !!!!!!

Avatar Ohjooj
Ohjooj
10:58 31.10.2016.

Oporezovanje po psu sa 100 eura godišnje? Koliko će samo pasa vlasnici ubiti, eutanazirati i sl. jer neće moći platiti 100 eura?

DU
Deleted user
12:32 31.10.2016.

Ovim porezom ce se psi prestati cijepiti kako ne bi bili registrirani a za udomljavanje ti ne treba azil ima more stenadi za poklon a oni psi koji su legalno kupljeni od uzgajivaca i cjepljeni i ne razmnozavaju se nekontrolirane jer nemaju priliku tako da javno kazem moga Dakotu necu zbog novaca kastrirati jer smatram da mu je time zdravlje ugrozeno . Nekontrolirano se politicki bistrici razmnozavaju samo neregistrirane lutalice ili seoski psi koje ionako nitko ne prijavljuje i ne cijepi Morat ce te razloge objasnjavati iz pocetka jer za sada vidim samo jedan razlog da zelite nezasitnu kasu napuniti jos jednom globom i imate srca globiti penzice ili ih tjerati da kastriraju svoje 10 godina stare pse