BRŽI OD ZVUKA

50 godina nakon Concordskog Putin razvija nasljednika legende hladnog rata

Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
25.01.2018.
u 22:31
Vladimir Putin nazočio je ispitivanju suvremene inačice Tu-160, nadzvučnog bombardera konstruiranog u sovjetsko vrijeme
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Vladimir Putin je rekao danas da je za razvoj ruskog civilnog nadzvučnog zrakoplova, pedeset godina nakon legendarnog sovjetskog Tu-144 nazvanog "Concordski" koji se našao u središtu afere industrijske špijunaže u hladnom ratu, što je podigla buru u javnosti.

Vladimir Putin koji sve češće istupa u javnosti prije predsjedničkih izbora 18. ožujka, nazočio je ispitivanju suvremene inačice Tu-160, nadzvučnog bombardera konstruiranog u sovjetsko vrijeme.

"Treba nam civilna inačica" tog zrakoplova, rekao je ruski predsjednik a prenose ruske novinske agencije.

Direktor ruskog holdinga za civilno zrakoplovstvo Jurij Sljusar odgovorio mu je da se takav projekt upravo priprema.

Rusija već desetak godina pokušava obnoviti svoje civilno zrakoplovstvo uništeno nakon raspada SSSR-a.

Sovjetski Savez je, potaknut svojim uspjehom svemirskog programa, konstruirao nadzvučni putnički zrakoplov Tupoljev Tu-144 koji se našao u središtu jedne od najpoznatijih špijunskih afera u hladnom ratu.

SSSR je odlučio uključiti se u utrku za nadzvučni putnički zrakoplov gdje su Francuzi i Britanci već bili u ozbiljnoj prednosti.

Sovjeti su zahvaljujući svojim tajnim službama uspjeli dobiti informacije o Concordeu i nadoknaditi zaostajanje, pa je Tu-144 prvi let izveo 31. prosinca 1968., tri mjeseca prije konkurenta.

Sličnost tih dvaju zrakoplova je tolika da su Tupoljev njegovi kritičari nazvali "Concordski". Sovjetski zrakoplov je na kraju doživio lošu sudbinu tijekom demonstracije na izložbi u Bourgetu 1973. kada se raspao u zraku i prouzročio smrt 14 ljudi.

Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
23:12 25.01.2018.

Super je taj Putin dođe kaže- " treba nam " odmah svi prionu nema tu javne nabave suvišnih procedura praf demokratski da nije s Kimom prijatelj na fb ?

Avatar nekakav
nekakav
07:19 26.01.2018.

tupoljev se značajno razlikovao od concordea, što tu sad pisac pokušava stvoriti famu o industrijskom špijuniranju kao isključivo ruskoj specijalnost, kad to rade svi, bili oni kinezi, japanci, ili pak englezi, francuzi, amerikanci, nijemci. industrijska špijunaža postoji otkad je industrije. i bez toga nema napretka svijeta. zamislite da je nekad davno se patentirao kotač, pa mi do dana današnjega ne bi imali kočiju, jer bi svaki naredni korak u razvoju prijevoza bio zaustavljen zbog 'zaštite intelektualnog vlasništva'. danas imamo hiperprodukciju zaštite glazbenih djela, gdje se seciraju čak i slijed nota, jer i to netko kopira, ono, do-re-mi-fa-so-la-ti-do je samo moje i nitko to ne smije koristiti, bez da mu ja to dozvolim! farmaceuti poludjeli u tim zaštitama isto. sad još kad nogometaši zaštite svoje akcije,dodavanja, izvođenje penala, košarkaši bacanje okruglog predmeta u metalni okvir sa mrežicom, gdje će nam biti svijet?! ovaj avion je prvi poletio, zbog slabije ostale tehnologije, kako materijala tako i upravljanja, čitaj elektronike, nije imao šanse opstati. ono što je pisac trebao istaknuti, jer činjenica da osim dimenzija i sličnosti u obliku, ne prevelikih (pogledajte ih gdje su na istoj slici, tamo u njemačkoj) pa budete vidjeli nešto. i meni je bmw jako sličan chevrolet epici, pa ne optužujem ni jedne ni druge radi industrijske špijunaže. niti nijemce radi kopiranja okruglih zadnjih svjetala od prve generacije fiat brava. a putina čekaju izbori. jasno?

Avatar superhik74
superhik74
12:32 26.01.2018.

Putin postao aeronauticki inzenjer i razvija nadzvucni putnicki avion. Svemocan li je taj Putin, roni, leti, gradi mostove, informaticki strucnjak, haker, lovac, dzudo velemajstor, svira klavir, lansira satelite, razvija svoj internet nezavisan o zapadu, proizvodi mikroprocesore, unistava ISIS, govori tecno njemacki, najbogatiji covjek na svijetu, namjesta izbore u svim zemljama svijeta, uzrokovao Brexit, postavio Trumpa za predsjednika Amerike, proizvodi naftu i plin i to najvise na svijetu cak vise od olicenja demokracije Saudijske vehabije, skupio 1823 tone zlatnih rezervi...itd. a nama govore kako Rusija propada pod sankcijama. Pa sto je sad ovo. Malo sam zbunjen. Propadaju li ili ne ?