Ante Gugo:

Vlada oprašta glavnicu duga, ali ne i kamate

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Vlada oprašta glavnicu duga, ali ne i kamate
16.01.2015.
u 07:00
Koordinator udruge “Blokirani” tvrdi da Vlada mjerom o jednokratnom oprostu dugova socijalno ugroženim građanima samo pokušava “popeglati” svoj imidž
Pogledaj originalni članak

Vladina mjera jednokratnog oprosta dugova socijalno ugroženim građanima zapravo je samo kozmetička jer Vlada njome pokušava u izbornoj godini “popeglati” svoj imidž socijalno neosjetljive Vlade. Naime, ova mjera ne rješava ništa jer ona prašta samo glavnicu duga, ali ne i kamate. Mi u udruzi imamo primjere da su ljudima računi blokirani i zbog duga od pet lipa. Dakle, ako je glavnica riješena, ali postoji dug za kamatu, dug i dalje ostaje, što znači da, unatoč i ovoj Vladinoj mjeri, ostaje i blokada računa i čovjek ne može ništa – kazao nam je koordinator udruge “Blokirani” Ante Gugo dodajući kako se već iz ovoga što je rekao vidi da ova Vladina mjera nije nastala kao rezultat ozbiljnih i promišljenih analiza, već kao posljedica obične želje da se nešto napravi u izbornoj godini što bi kod birača ostavilo dobar dojam.

– Blokirani su načelno protiv opraštanja dugova. Mi samo tražimo da se ljudima omogući dostojanstveno otplaćivanje njihovih dugova – reče Gugo.

Na pitanje kolikom će broju članova udruge “Blokirani” ova Vladina mjera ipak donekle pomoći, uzvratio je kako to ne može ni predvidjeti jer udruga nema podatke o visini i strukturi dugova svojih članova, kao ni o njihovu socijalnom statusu. – K tome, ova Vladina jednokratna mjera nema do kraja razrađene parametre što se točno oprašta. Jedino je rečeno da će svaki građanin moći doći sa svojim OIB-om u Finu i vidjeti je li on na popisu za oprost duga ili nije – objasnio je predstavnik “Blokiranih”.

>>Opačić: Teško je ulaziti u to zbog čega su ljudi blokirani

>>Vlada oprašta dugove najsiromašnijima

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar Neron
Neron
09:19 16.01.2015.

Ako je to tako, onda je Vlada učinila uslugu krupnom kapitalu.

MA
majusko
08:38 16.01.2015.

Dobro onda ti nemoj uzeti tih 20000 kn i sve rijeseno.

HR
H.R.T.99
11:24 16.01.2015.

Na pitanje dali slijedi blokada zbog duga od 1.500 kuna Gda Opacic je ogovorila negativno (TV snimka). Udruga Blokirani tvrdi suprotno. Netko očito ne govori istinu!