Milanović o 'švicarcu'

Nespretno i nesretno poglavlje novije hrvatske povijesti mičemo s dnevnog reda

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Nespretno i nesretno poglavlje novije hrvatske povijesti mičemo s dnevnog reda
26.08.2015.
u 10:23
– Dugo smo razmišljali i analizirali što učiniti – rekao je Milanović
Pogledaj originalni članak

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović pohvalio se da su pronašli rješenje za problem kredita u švicarskim francima.

– Dugo smo razmišljali i analizirali što učiniti – rekao je Milanović i zamolio ministra financija Borisa Lalovca da, ako je moguće, već za sljedeću sjednicu Vlade, ili onu poslije, taj prijedlog stavi na dnevni red kako bi se usvojio.

– Da usvojimo prijedlog i da ljudima omogućimo da žive normalnije. Da jedno nespretno i nesretno poglavlje novije hrvatske građanske povijesti, koje je opteretilo mnoge obitelji i mnoge živote, maknemo s dnevnog reda – kazao je Milanović i dodao da će tada ljudi moći "opuštenije planirati i trošiti".

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju

Vlada je uredbama o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju te o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, državni proračun za ovu godinu "podebljala" za ukupno 1,8 milijardi kuna, dok bi se u državni proračun zbog ove uredbe iduće godine trebalo sliti 175 milijuna kuna, a 2017. godine još toliko.

Ministar Mirando Mrsić objasnio je da se time uređuju prava iz mirovinskog osiguranja za posebne kategorije osiguranika, odnosno za djelatne vojne osobe, policijske službenike i ovlaštene službene osobe. – Korisnicima mirovine prema posebnom propisu kapitaliziraju se doprinosi na posebnom računu dugi niz godina tijekom radnog vijeka, iako se unaprijed zna da će na kraju biti prenesena u proračun. Oni će kao i sada ostvariti prava na mirovinu samo u prvom stupu, samo što se više neće sredstva s osobnog računa prenositi u državni proračun u trenutku ostvarivanja prava na tu mirovinu, što je i gubitak za proračun – objasnio je Mrsić i dodao da se ovom uredbom ispravlja ta nelogičnost, a osiguranici ne trpe nikakvu štetu.

Sprečavanje stečaja Imunološkog

Vlada je na sjednici donijela i odluku o osiguranju novca od 3,2 milijuna kuna kako bi se omogućio nastavak procesa preoblikovanja Imunološkog zavoda i početak rada te tvrtke koja je odnedavno, odlukom Vlade, javna ustanova. Centar za restrukturiranje i prodaju će u ime i za račun RH osigurati novac od prihoda ostvarenih od prodaje udjela tj. dionica u tvrtkama u državnom vlasništvu. Tim bi se novcem isplatile tri zaostale plaće, nakon što su jedna zaostala plaća i doprinosi za četiri plaće uplaćeni.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić objasnio je da se radi o novoj fazi u preoblikovanju Imunološkog zavoda iz trgovačkog društva u ustanovu. – U procesu preoblikovanja ostaje jedan važan problem, a to je da bi neisplata plaća u trenutnom dioničkom društvu po novom zakonu od 1. rujna mogla izazvati stečaj poduzeća – kazao je Grčić te dodao da bi se time zaustavilo preoblikovanje.

– Eventualno pokretanje stečaja onemogućilo bi prenošenje cjelokupne imovine Imunološkog zavoda d.d. na novoosnovanu ustanovu, čime bi mogla nastati šteta za Hrvatsku, a s druge strane potpuno bismo zaustavili proces preoblikovanja – kazao je Grčić te dodao kako ovime otklanjaju taj problem i omogućavaju da se proces preoblikovanja nastavi.

"Problem smo riješili, a nismo ga stvorili"

– Problem smo riješili, a nismo ga stvorili – kazao je premijer Milanović na sjednici u povodu današnje odluke o Imunološkom zavodu.

>>Vlada će današnjim uredbama 'podebljati' proračun za 1,8 milijardi kuna

>>Konverzija kredita banke će stajati između 5,5 i 6 milijardi kuna

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

TH
than
10:23 26.08.2015.

Bolji bi naslov bio, prevaljujemo teret svicaraca na ledja svih poreznih obveznika ili ce Zoki osobno nadoknaditi u proracunu visinu 'oprosta poreza' bankama ?!?! Ne nece, nego ce dignuti kredit i pokrpati tu rupu, a ti narode, tebe...

HR
H.R.T.99
10:44 26.08.2015.

Vlada koja dan danas skriva datum izbora od građana kako bi ga do maksimuma iskoristila u svoju korist i u korist SDP-a nije dostojna građana Hrvatske. Bez obzira na brzopotezne planove krajem mandata.

FN
Fr@njo
10:21 26.08.2015.

Svicarci su ljudi, i to posten , humani i marljiv narod.A ti balkanezu, nauci se izgovoriti franak, franak jedini, jer drugog nema.