Čipkarstvo

Vještinu izrade prostoručne čipke brzo "uhvatile" čipkarice

Foto: 'Tezak *10'
Vještinu izrade prostoručne čipke brzo "uhvatile" čipkarice
29.09.2010.
u 18:25
Prostoručna čipka izrađuje se pomoću jastuka – prepleću se konci namotani na batiće, bez iscrtanog predloška
Pogledaj originalni članak

LEPOGLAVA - Završena je radionica prostoručne čipke koju je četiri dana vodila Marianne Stang iz Njemačke. Prostoručna čipka izrađuje se pomoću jastuka – prepleću se konci namotani na batiće, bez iscrtanog predloška. Ispleteni uzorak pribadačama se pričvršćuje samo uz vanjske rubove traka. Svrha je radionice bila naučiti izrađivati rekonstrukciju najstarije lepoglavske čipke. Voditeljice projekta bile su dr. Tihana Petrović-Leš, s Etnološkog odjela Filozofskog fakulteta, kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu Nerina Eckhel i prof. Venija Bobnjarić-Vučković, iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.