ZABOK Salve nezadovoljstva zbog autobusne postaje koja nagrđuje spomenik kulture

Vjernici i župnik šokirani kavezom ispred crkve

10.02.2009.
u 18:35
Pogledaj originalni članak

Ponukan velikim nezadovoljstvom vjernika, ali i većine građana Zaboka zbog autobusne stanice sagrađene prije dva mjeseca na Trgu svete Jelene Križarice, obratio nam se zabočki župnik Marijan Culjak.

– Jako malo građana čeka autobus na toj stanici. Tako velika nije ni potrebna, ni funkcionalna, ali nije ni estetska. Mnogi su vjernici nezadovoljni zbog toga, a moji, baš kao i njihovi, osjećaji povrijeđeni su jer je crkva, jedini spomenik nulte kategorije u Zaboku, zakrivena – rekao nam je župnik Culjak.

Kavez ili zatvor
Autobusna je stanica, prema župnikovim riječima, nagrdila izgled trga, ali i cijelog crkvenog okoliša, a s ceste se uopće ne vidi ulaz u crkvu.

– Kada smo pitali autora koji je izradio nacrt za stanicu, rečeno nam je da svaki autor ima slobodu. Naravno da je ta tvrdnja točna, ali rad se ne može nametnuti da ga netko plati, da su građani nezadovoljni i da se ničije mišljenje ne prihvaća. Na predstavljanju projekta koji je obuhvaćao renoviranje trga nije se moglo vidjeti kako će izgledati stanica. Sadašnji izgled šokirao je i mene i vjernike jer djeluje poput kaveza ili, još gore, poput zatvora – dodao je župnik. To kako izgleda, veličina šipki i boja, vjernike stanica podsjeća na zatvor, a nagrđuje se spomenik kulture. I vjernici i župnik spremni su pokrenuti inicijativu da se stanica smanji ili posve makne.

Pismo Biškupiću
– Povrijeđeni, u dogovoru s vjernicima spremni smo ići i dalje pa smo odlučili poduzeti i ozbiljnije korake koji bi, pak, bili povezani s pismom ministru kulture Boži Biškupiću jer se skriva jedini spomenik nulte kategorije u Zaboku – zaključio je župnik. Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao nam je kako je sve to pitanje nečijeg dojma te da je i on kao gradonačelnik nezadovoljan župnikovim rješenjem “križnog puta” ispred crkve jer je, po njegovu mišljenju, župnik ispred crkve postavio previše križeva.

– Gdje piše da je za gradnju autobusnoga stajališta potrebna suglasnost crkve i da ga baš za sve moramo pitati. Župnik Culjak dosad se složio sa svim rješenjima vezanima uz uređivanje Trga svete Jelene Križarice, koje je u cijelosti financirao Grad, a u ovom slučaju pouzdali smo se u rješenje arhitekta.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr