VJERSKO OKUPLJANJE

Više od dva milijuna muslimana počinje godišnji hadž u Meku

Foto: Pixabay
Više od dva milijuna muslimana počinje godišnji hadž u Meku
09.08.2019.
u 09:14
Hadž se ove godine odvija u kontekstu velikih napetosti u Zaljevu gdje je u svibnju i lipnju bilo napada na tankere, srušena je bespilotna letjelica i zaplijenjeni su tankeri.
Pogledaj originalni članak

Više od dva milijuna muslimana počinje u petak godišnji hadž u Meku u Saudijskoj Arabiji gdje su vlasti upozorile da neće tolerirati nikakav pokušaj politiziranja tog vjerskog okupljanja u vrijeme napetosti u Perzijskom zaljevu. 

Upravljati stalnim priljevom hodočasnika i skrbiti se za sigurnost svih obreda golem je logitistički izazov za saudijsko kraljevstvo jer je hadž najveće vjersko okupljanje u svijetu.

Mobilizirani su stoga deseci tisuća pripadnika snaga koji će se skrbiti da sve protekne u redu i da se izbjegnu tragedije stampeda, od kojih je najsmrtonosniji bio 2015. godine kada je umrlo 2300 ljudi tijekom rituala kamenovanja Sotone.

Ukupno 2,5 milijuna vjernika  iz inozemstva i same Saudijske Arabije prijavilo se za ovogodišnji hadž.

Više od 1,8 milijuna viza vjernici su dobili putem interneta, rekao je jedan od organizatora.

Hadž je jedan od pet stupova islama i svaki muslimanski vjernik trebao bi ga obaviti barem jednom u životu ako za to ima sredstava.

U petak će hodočasnici prisustvovati tjednoj molitvi u Velikoj džamiji.

Procesije muškaraca i žena zatim će krenuti u Minu blizu Meke, bilo pješice ili autobusima koje su im na raspolaganje stavile vlasti. Mina je uska dolina koja se svake godine u vrijeme hodočašća pretvara u golemi logor bijelih šatora za smještaj hodočasnika.

Postavljeno je oko "350.000 klimatiziranih šatora", rekao je saudijski čelnik.

Hadž se ove godine odvija u kontekstu velikih napetosti u Zaljevu gdje je u svibnju i lipnju bilo napada na tankere, srušena je bespilotna letjelica i zaplijenjeni su tankeri.

Saudijska Arabija i njezin saveznik, Sjedinjene Države, optužuju Islamsku Republiku Iran za te incidente u Zaljevu, što Iran, vodeći saudijski protivnik za prevlast u regiji, odbacuje.

Iranska agencija Tasnim prenosi da nekih 88.550 Iranaca sudjeluje u hadžu ove godine unatoč tome što su dvije zemlje prekinule diplomatske odnose.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
09:54 09.08.2019.

"Postavljeno je oko "350.000 klimatiziranih šatora"... Super: onda mogu uzeti 1.400.000 "izbjeglica"...

Avatar Inženjer
Inženjer
10:03 09.08.2019.

Hodočaste radije u Švedistan i Deutschestan nego u Meku

TR
tramontana
11:10 09.08.2019.

A kad Komšić ide?