Istraživanje HAK-a

Više od 120 tisuća hrvatskih vozača vidi loše, a ipak voze

Foto: ''
Više od 120 tisuća hrvatskih vozača vidi loše, a ipak voze
11.10.2012.
u 12:00
Istraživanje je pokazalo i da čak 19 posto testiranih vozačica starijih od 40 godina koje nose naočale ili leće uopće ne bi smjelo upravljati vozilima jer imaju vidnu oštrinu manju od 50 posto.
Pogledaj originalni članak

Čak 120 tisuća od ukupno 2 milijuna vozača u Hrvatskoj ima vid ispod zakonski propisanog minimuma, što predstavlja veliku opasnost za promet na cestama, uzme li se u obzir da upravo vid igra ključnu ulogu u vožnji jer tako dobivamo 90 posto informacija za upravljačem.

Poražavajuće podatke u Hrvatskom autoklubu, koji je u povodu današnjeg Svjetskog dana vida organizirao ovo istraživanje, još gorima čini i činjenica da je u odnosu na prošlu godinu takvih vozača na hrvatskim prometnicama dvostruko više.

Čak 7 posto muških vozača obuhvaćenih ispitivanjem ne nosi nikakvo pomagalo za poboljšanje vida iako imaju vidnu oštrinu ispod zakonom propisane.

Istraživanje je pokazalo i da čak 19 posto testiranih vozačica starijih od 40 godina koje nose naočale ili leće uopće ne bi smjelo upravljati vozilima jer imaju vidnu oštrinu manju od 50 posto.

Istraživanje zaključuje i da visokih 20 posto vozača na kojima je obavljeno ispitivanje nije imalo optimalan vid bez obzira na to rabe li ili ne kontaktne leće ili naočale.

 Istraživanje je provedeno u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Osijeku i Varaždinu tijekom dva rujanska tjedna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

VE
verica2
12:44 11.10.2012.

Vozačke dozvole nemaju samo oni s lošim vidom, već i epileptičari i mnogi drugi čije se bolesti i poremećaji ne otkrivaju prilikom pregleda za polaganje vozačkih ispita.

AA
aabbcc
13:17 11.10.2012.

. Vazno je da se ne dogadjaju, ne registruju saobracajne nesrece po tom osnovu. Vide dovoljno i nisu kao oni pijani vozaci za volanom.

DU
Deleted user
12:41 11.10.2012.

A najmanje pola milijuna vozaca vidi dobro, ali ipak vozi lose.......