Zlatne kapi

Vinari znatno povećali količine i nemaju problema s prodajom

Foto: 'Kristina Stedul Fabac/Vecernji l'
Vinari znatno povećali količine i nemaju problema s prodajom
06.05.2011.
u 09:48
Mnogi gosti počeli su birati kafiće i restorane diljem županije u kojima se nude vina iz ozaljsko–vivodinskog vinogorja
Pogledaj originalni članak

U posljednjih desetak godina količina vina proizvedena u ozaljskom kraju znatno je povećana. Na tom području registrirano je čak 11 vinara koji ispunjavaju sve zakonske norme i imaju uredne dozvole za trgovinu vinom. Usprkos tome, problema s plasmanom proizvoda nema.

 Profesionalizacija

 – Većina vinogradara višestruko je povećala površine pod nasadima, a time i proizvodnju vina. Ipak, svi koji taj posao rade profesionalno i nude vino na tržište nemaju problema s prodajom. Takva situacija je i na mom gospodarstvu – rekao je Darko Vrbanek, vinar i tajnik Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj.

 Sa sve većim količinama proizvedenog vina ozaljski vinari dobili su mogućnost vina plasirati i preko niza ugostiteljskih objekata diljem županije. Ipak, svi tvrde da je tajna njihova uspjeha inzistiranje na kvaliteti.

 – Ne vjerujem da je tržište vinima poraslo proteklih godina, barem ne značajno. Smatram da smo mi vinari s ovog područja svojim vinima istisnuli neke druge, uglavnom velike proizvođače. To potvrđuje da su naši proizvodi zaista kvalitetni, a s plasmanom kvalitete nikad nije bilo problema – tvrdi Zdenko Vrbanek.

 Jedna od prvih koja je krenula u komercijalizaciju vina je obitelj Šoštar iz Vrhovca.

 – Sada već daleke 1996. krenuli smo u ozbiljan posao s vinom i uključili se u sustav PDV-a. Tada smo počeli obnovu i podizanje novih nasada. S nekadašnjih deset stigli smo do više od 22.000 komada. No, bez obzira na znatno povećanje, prodajom smo zadovoljni – potvrdio je Elvis Šoštar.

 Imena nisu važna

 Zato mnogi gosti danas biraju restorane i kafiće koji imaju vina s ovog područja i nazivaju ih domaćim. Pritom im ime vinara nije presudno, što govori da su ovdašnja vina postala sinonim kvalitetnog proizvoda. Zato mnogi vinogradari žele i dalje povećavati površine pod vinovom lozom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.