Skup u Budimpešti

Orbán: Nas 16 zemalja stvara prostor između Njemačke i Rusije

28.11.2017.
u 07:15
Orbán: U gospodarskom smislu, mi smo zamašnjak europskog rasta. U idućem razdoblju ovaj će dio svijeta postati utjecajni dio Europe
Pogledaj originalni članak

U Šangaju se ovoga tjedna otvara ured Hrvatske gospodarske komore, najavio je jučer premijer Andrej Plenković iz Budimpešte sa skupa 16 zemalja istočne i srednje Europe (CEEC) i Kine.

Bilateralni razgovor

Skup poznat pod nazivom 16+1 važan je Hrvatskoj za pozicioniranje u odnosima s tom svjetskom silom koja zadnjih godina pokazuje interes za ulaganja u ovaj dio Europe, a ključne sfere hrvatskog interesa su infrastruktura, luke i turizam, dodao je Plenković.
Premijer je istaknuo da Hrvatska bilježi velik rast dolazaka kineskih turista te da ih 2018. očekuje više od 200.000. Sljedeće godine u Dubrovniku će se održati sastanak ministara turizma u formatu 16+1 i sve je to još jedan od signala za unapređenje trgovinske razmjene.

Kinesko izaslanstvo predvodi premijer Li Keqiang, a Plenković bi u bilateralnom razgovoru s kineskim kolegom trebao dogovoriti konkretne načine unapređenja gospodarske i trgovinske suradnje.

Skup je otvorio mađarski premijer Viktor Orbán riječima da 16 zemalja srednje i istočne Europe – Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija – stvaraju poseban prostor u Europi između dviju sila, Njemačke i Rusije.

– U gospodarskom smislu, mi smo zamašnjak europskog rasta. U nadolazećem razdoblju ovaj će dio svijeta postati utjecajni dio Europe – kazao je Orbán, dodavši da za ostvarivanje punog potencijala trebaju i jaki saveznici.

Kineski premijer Li najavio je da namjeravaju uložiti oko 2 milijarde eura u projekte u središnjoj i istočnoj Europi koju posljednjih godina vidi kao integralni dio svog megaprojekta Jedan pojas, jedan put, neke vrste suvremenog drevnog Puta svile.

Kina je sa zemljama istočne i središnje Europe u okviru inicijative 16+1 prošle godine imala trgovinsku razmjenu od 58,7 milijardi dolara, a s Hrvatskom je ona bila 1,5 milijardi, dok u razmjeni prednjače Mađarska i Srbija. Kina je dogovorila ulaganje u Krapinske toplice u visini od 30 milijuna eura, a istu svotu navodno će uložiti kineska kompanija Camel u tvrtku Rimac Automobili. Na pitanje o interesu Kine za izgradnju Pelješkog mosta, Plenković je rekao kako pokazuje veliki interes za ovaj dio Europe te ne čudi da su se kandidirali i za izgradnju.

Više od odnosa Ina – MOL

Premijer Plenković danas se sastaje s kolegom Orbánom, ali i naglasio da se odnosi dviju država ne smiju svesti na odnose Ine i MOL-a. Ipak, Hrvatska i dalje stoji na stajalištu da je potrebno ili otkupiti dionice Ine ili pronaći strateškog partnera za njihov otkup. Što se tiče mađarske blokade ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Plenković je kazao da je nedopustivo da zemlje Europske unije stvaraju zapreke i usporavaju procese.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DE
delnice22
08:58 28.11.2017.

Je li i anemicni pacov u toj grupi koja stvara prostor........Zasto nije poveo i KOLEGU, da udbasi budu u vecem broju radi preglasavanja.FUJJJJJJJJJJ BANDO LOPOVSKA

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
07:20 28.11.2017.

Anemična pacovčina je briselska peta kolona u ovoj skupini i sve će napraviti da ona propadne.

SS
sokac sa drave
08:57 28.11.2017.

tutankamon dobro si primjetio da nigdje nije spomenuta Hrvatska,mora da je baba Merkel rekla ne.