Letačka posada HRZ-a

VIDEO Zahtjevna operacija: Prevezli planinarsko sklonište na najviši hrvatski vrh

Foto: MORH
VIDEO Zahtjevna operacija: Prevezli planinarsko sklonište na najviši hrvatski vrh
28.07.2019.
u 10:26
Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je akcija bila vrlo zahtjevna i složena
Pogledaj originalni članak

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz Divulja prevezla je u subotu sklonište za planinare na najviši planinski vrh u Hrvatskoj, Sinjal na Dinari.

U jedinstvenoj akciji na nadmorskoj visini od 1831 metra još je jednom do izražaja došla vrhunska osposobljenost letačkih posada HRZ-a za najzahtjevnije zadaće te potvrda stalne spremnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore lokalnoj zajednici i civilnim institucijama, priopćili su iz MORH-a.

Video: Letačka posada HRZ-a prevezla planinarsko sklonište na najviši hrvatski vrh - izvor MORH

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je akcija bila vrlo zahtjevna i složena.

- Najprije smo prevezli pripadnike Planinarske Udruge Dinaridi i Hrvatskog planinarskog društva Sinjal 1831 iz Kijeva na Sinjal te kasnije i građevinski materijal. Cijelo smo vrijeme praktički s jednim kotačem helikoptera bili oslonjeni na stijenu jer se tamo ne može sletjeti, a na kraju smo dopremili i planinsku kućicu za sklonište planinara - kazao je natporučnik Filipović-Grčić, zaključivši kako je akcija zahtijevala visoku koordinaciju i koncentraciju te nadasve uvježbanost cijelog tima za tako zahtjevne zadaće. 

- Sve je na kraju proteklo sigurno te smo s pogledom iz zraka i s poštovanjem ispratili najviši hrvatski vrh ispunjeni zadovoljstvom zbog još jedne uspješne letačke operacije - rekao je.

Uz natporučnika Filipović-Grčića, u sastavu posade koja je provela tu iznimno zahtjevnu zadaću bili su i kopilot natporučnik Duje Voloder te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Branimir Šimunović.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DI
Direkt
10:40 28.07.2019.

Zahtjevna akcija!!! Voziti Mi-8 do 1900 m nadmorske visine??? Nama je voziti autobis čudo!!! Mi samo vapimo za junacima,herojima pa sve krivotvorimo! Odmah orden da KG da! Mi-8 leti na 5000 m nadmorske visine!!! Imamo li mi mozga!?

Avatar Asterix
Asterix
14:42 28.07.2019.

1995. na bosanskoj strani Dinare prebacivali su kontejnere za vojsku, puno veće od ove kućice.

RA
Rapal
10:51 28.07.2019.

Vjerovatno je zahtjevna jer takav teret se nikako drugačije nemojte dostaviti na vrh Dinare a na 1900 m. A i Zbog rijetkog zraka Mi 17 nosi manje tereta