DOMOVINSKI RAT

VIDEO 'Rekli su da uništimo most i naselje prepustimo četnicima. Odbio sam zapovijed ministra'

Foto: Studio23
Foto: Studio23
Foto: Studio23
13.01.2020.
u 15:07
Rijeka Kupa je kao prirodna prepreka iskorištena za postavljanje neposredne linije obrane prema Zgrebu i neprijatelj je nije smio prijeći.
Pogledaj originalni članak

Novi nastavak serijala "Pobjednici" Studija 23 bavi se Banovinom i Kordunom. Riječ je o brdskom i šumovitom području, ispresijecanom rijekama. Ovdje su se odvijale brojne aktivnosti koje su vodile pobuni i pripremi napada na Hrvatsku. Pobuna je stvorila mostobran preko Une u koji su ušle postrojbe Banjalučkog Korpusa JNA iz Bosne i Hercegovine, pojačane jedinicama iz Srbije. Njihov prodor je doveo u domet teškog topništva predgrađa Zagreba.

Kako bi stavili Sisak pod nadzor, neprijateljske snage pod pritisak su stavili Komarevo.

- Komarevo je povišena točka iznad Siska i tko je kontrolira ima grad i sva industrijska postrojenja na dlanu. To je bila prva i zadnja crta obrane. Napadi su bili strahovito jaki. U jednom danu imali smo četiri poginula i dvadesetak ranjenih. Znači mljeli su nas - kaže satnik Marin Jakopović.

Rijeka Kupa je kao prirodna prepreka iskorištena za postavljanje neposredne linije obrane prema Zgrebu i neprijatelj je nije smio prijeći. Na tu liniju su raspoređeni prvi tenkovi osvojeni zauzimanjem varaždinske vojarne.

- Stigli smo iz Prečkog na pokupsko ratište, bilo nas je pedeset u autobusu. Tamo smo trebali zamijeniti ljude koji su dovezli tenkove iz Varaždina, a zapovjednik im je bio Ivan Čehok - ispričao je poručnik Ivan Klenović.  

Istovremeno, velike borbe vodile su se i na karlovačkom području. 

- Turanj je bio naš Alamo. Na južnim prilazima Karlovcu se odlučivalo što će se dogoditi na cijelom području - rekao je brigadir Josip Tomačić, a potporučnik Branko Škrtić je dodao:

- Dovezli su nas u Turanj u minibusu. Naselje je bilo prazno. Imao sam zapovijed od ministra Miljavca da dignem u zrak most na Korani i da prepustimo Turanj. Međutim, lagao sam da su mine presjekle žice i odbio ispuniti tu zapovijed.

Što se dalje događalo pogledajte u trećem dijelu epizode Banovina i Kordun.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Niškorist
Niškorist
11:00 14.01.2020.

Istinu se neda skriti !

HR
hrxxx111
10:56 14.01.2020.

Spodoba sa U oko vrata zasjenio sve postene branitelje u serijalu.

DA
Dado007
21:09 13.01.2020.

Dalje se događalo da se probudio ...